Relaţie toxică. 9 semne ca să recunoşti o legătură periculoasă

15 ianuarie 2017   Relații de cuplu

Nicio relaţie nu este perfectă în adevăratul sens al cuvântului. Dar atunci când ai o legătură frumoasă cu bărbatul de lângă tine, în cea mai mare parte a timpului te simţi în siguranţă, fericită, iubită, apreciată, respectată şi liberă să fii tu însăţi. Iată cum să recunoşti o relaţie toxică.

Semnele unei relaţii toxice sunt uşor de identificat uneori – de exemplu,infi delitatea sau violenţa fi zică. Dar există semnale mai subtile care indică faptul că ceva nu este în ordine între tine şi partenerul tău şi că trăiţi într-o relaţie toxică. Pentru a reuşi să depăşeşti orice obstacole,psihologii îţi spun cum îţi poţi da seama că ai intrat pe teritoriul unei relaţii care îţi face rău.

Cum o definesc specialiştii

„O relaţie toxică este o relaţie neechilibrată,care nu are la bază sentimente de reciprocitate şi care are ca scop doar împlinirea aşteptărilor şi nevoilor unuia dintre parteneri. De asemenea,este o relaţie bidirecţională,în care unul dintre parteneri oferă constant şi celălalt doar primeşte,fără a oferi la rândul său“,explică Yolanda Creţescu,psiholog specializat şi pe terapie de cuplu.

În plus,spune ea,relaţiile toxice au la bază ameninţarea,învinovăţirea celuilalt pentru manipulare şi şantaj emoţional,prin reacţii afective puternice precum crizele de plâns,reproşurile,certurile,tendinţa de a controla,iar uneori se poate ajunge la o tentativă de sinucidere demonstrativă.

„La fel ca în orice alt tip de relaţie,şi în cea de cuplu partenerii interacţionează pentru a-şi îndeplini cele 4 C-uri legate de conectare,nevoia de colaborare,nevoia de a conta şi curajul de a exersa relaţiile sociale. Orice abatere de la aceste 4 C-uri duce la dezvoltarea unei relaţii de dependenţă,de putere,de răzbunare,de inferioritate sau superioritate,de victimizare sau,altfel spus,duce la relaţii toxice“,afirmă psihologul.

Iată câteva semne care te ajută să recunoşti o relaţie toxică:

1. Nu faceţi niciodată lucrurile ca tine

Un partener obişnuit să controleze totul poate,de asemenea,să ignore sau să anuleze părerile tale,chiar şi atunci când nu ai încredere să le exprimi cu voce tare. De multe ori,este vorba de un dezechilibru în cuplu,spun psihologii. Unul dintre soţi sau parteneri este cel care trage sforile întotdeauna,face mereu planurile – începând de la lucrurile simple,ca de exemplu unde veţi lua cina,şi până la aspectele mai importante,cum ar fi să ia decizia unde veţi locui în următoarea perioadă. Dacă nu te deranjează să îl laşi pe el să ia majoritatea deciziilor,acest aranjament poate fi destul de bun. Dar adeseori,într-o relaţie toxică,unul dintre parteneri renunţă în cele din urmă,deoarece simte că vocea lui nu este auzită,că el nu contează.

2. Într-o relaţie toxică stai mereu ca pe ace

Unul dintre primele semne ale unei relaţii toxice este atunci când unul dintre parteneri este obsedat de control. Asta nu înseamnă întotdeauna că el reprezintă un pericol fizic pentru celălalt sau că devine violent. Pur şi simplu,îţi este teamă să-ţi împărtăşeşti părerile. Te simţi constant presată,ca şi când ai sta ca pe ace în preajma lui,deoarece ţi-e frică de reacţiile partenerului.

3. Aţi spart câteva farfurii

Dacă partenerul a ajuns să dea cu pumnii în pereţi sau să arunce cu obiecte în timpul certurilor,toate acestea sunt semnale de alarmă că te afli într-o relaţie toxică. Sunt obiceiuri nesănătoase,iar lucrurile pot evolua rapid până la acţiuni mai violente,când te poate răni. De exemplu,aveţi la activ 10 ani de căsnicie în care aţi fost relativ calmi,iar în al 11-lea an,unul dintre voi aruncă cu o farfurie spre celălalt. Psihologii consideră că partenerii trebuie să se poată exprima liberi într-o relaţie,fără să le fie teamă de ceea ce li se poate întâmpla,dacă vorbesc şi punctează deschis lucrurile care nu le convin.

4. Într-o relaţie toxică nu vă apreciaţi reciproc

Potrivit unui studiu din 2015 realizat la Universitatea din Georgia (SUA),persoanele căsătorite care s-au simţit apreciate de soţi (şi cărora li s-au recunoscut meritele când au făcut un lucru frumos) au raportat o calitate mai bună a relaţiei,comparativ cu cei care nu au fost apreciaţi de partener. Autorul studiului subliniază că aceste concluzii arată cât de mare este puterea unui simplu „Mulţumesc!“,rostit la momentul potrivit. Chiar dacă un cuplu se confruntă cu anumite probleme,recunoştinţa exprimată la timp poate avea efecte pozitive pentru ambii parteneri.

5. Încearcă să te facă geloasă

Dacă se simte nesigur în legătură cu relaţia voastră,este posibil să încerce să o menţină fl irtând cu alte persoane în faţa ta. Această acţiune poate avea efectul dorit de el,dar nu este cea mai onestă şi constructivă modalitate de a aborda problemele din relaţie. De asemenea,tactica se poate întoarce împotriva lui şi,în loc să primească mai multă afecţiune,aşa cum s-ar fi aşteptat,te va înfuria şi mai mult. Partenerul tău ar trebui să vorbească deschis despre faptul că se simte neglijat sau singur şi nu să aştepte ca tu să îţi dai seama de aceste lucruri.

6. Într-o relaţie toxică te-a minţit de multe ori

Minciunile mărunte nu sunt întotdeauna un lucru rău,în special când le spunem pentru a proteja o persoană la care ţinem foarte mult. Dar dacă ţi-ai dat seama că partenerul te-a minţit cu bună ştiinţă,este important,spun psihologii,să te uiţi la motivaţiile din spatele minciunii sale. Indiferent de argumentul lui,încearcă să-i explici cât se poate de clar că minciuna nu va fi tolerată în relaţia voastră,mai ales dacă ai observat un tipar care are şanse să se repete.

7. A devenit brutal

Ai putea crede că ştii cum arată violenţa când vine vorba de partenerul amoros,dar lucrurile nu sunt atât de evidente pe cât par. De exemplu,soţul o ia brusc de braţ pe soţie şi îi spune „Treci aici,nu am terminat de vorbit cu tine!“ sau o ia de cap şi îi spune „Uită-te la mine când vorbesc cu tine!“. Acest comportament nu provoacă leziuni fi zice,dar reprezintă puncte critice ale unui conflict între cei doi parteneri.

8. Sfatul specialistului cu privire la o relaţie toxică

Yolanda Creţescu,psiholog,coordonatorul Centrului Vocaţional pentru Dezvoltare Armonioasă Happy Minds,www.happyminds.ro

De cele mai multe ori,tendinţa noastră este de adaptare. Văzând că ne confruntăm cu un partener dominant,gelos,posesiv,credem că este important să păstrăm acea relaţie şi,drept urmare,ne adaptăm la ea,devenind mai tăcute,mai retrase,mai uşor de controlat,adică mai uşor de satisfăcut nevoia partenerului. Însă nu vom obţine altceva decât o relaţie şi mai toxică,deoarece nu ne putem baza pe egalitate,respect şi nu vom găsi astfel împlinirea celor 4 C. Conectarea cu partenerul ar trebui să se facă pentru că ne dorim acea relaţie cu el,cooperăm,nu impunem,agreăm că avem alternative în viaţă,suntem apreciate şi pentru că există trăiri pozitive între noi,precum şi o energie emoţională pozitivă.

9. Info Plus

Uneori,nu acţiunile partenerului tău sunt cele care semnalizează o relaţie toxică,ci chiar acţiunile tale. Dacă simţi dintr-o dată că nu poţi avea încredere în partener,încearcă să descoperi de ce,pune-ţi întrebări şi află ce stă la baza nesiguranţei tale.

Mai multe