Secretele unei căsnicii de durată
Deşi se pare că în vremea noastră instituţia căsătoriei nu mai e la modă, cea de probă putându-se prelungi la nesfârşit de teama divorţului, în toate generaţiile vor mai exista curajoşi care să-şi asume viaţa de cuplu. Pentru partenerii interesaţi să ajungă la un numitor comun, iată câteva sugestii.
Mintea şi inima fiecăruia dintre cei doi parteneri au nevoie de timp şi de experienţe împreună pentru a crea unitatea. Cel mai important lucru de înţeles şi de acceptat de către cei ce vor să-şi clădească viaţa împreună este că extazul dătătător de fluturi în stomac din perioada perfectă a îndrăgostirii scade într-un timp relativ scurt, şi că în continuare este nevoie de truda egală a fiecăruia pentru menţinerea unei relaţii capabile să treacă cu succes peste toate problemele vieţii.
Clădeşte relaţia cu tine însăţi
Convieţuirea în doi scoate la lumină tot felul de lucruri neaşteptate, de care nu erai conştientă: răni vechi, temeri, nesiguranţă. Masca siguranţei de sine ascunde bine toate aceste probleme până când partenerul, prin comportamentul său, îţi activează rănile bine îngropate. De aceea e necesar să te vindeci înainte şi să intri în relaţie întreagă, independentă, mulţumită de sine şi capabilă să-ţi acorzi tot ceea ce ai nevoie, fără să aştepţi prea mult de la celălalt. Astfel, nu vei confunda nevoia de iubire cu adevărata dragoste şi nu vei crea o relaţie de dependenţă care inevitabil ajunge toxică.
Descoperă-i limbajul principal de iubire
Partenerul tău nu îţi poate ghici gândurile, deci spune-i clar tot ce simţi şi discută cu el toate frământările şi nemulţumirile tale. Acest lucru e important, pentru ca fiecare să audă perspectiva celuilalt şi pentru a găsi împreună soluţia de compromis. Esenţială este descoperirea limbajului principal de iubire al celuilalt, pentru a-i putea vorbi pe limba sa. Conform autorului american Gary Chapman, există 5 limbaje ale iubirii: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, primirea de daruri şi serviciile. Dar rareori partenerii au acelaşi limbaj principal. Avem tendinţa de a ne exprima în limbajul nostru predominant şi suntem contrariaţi când celălalt nu înţelege ce-i comunicăm. Fiecare ajunge să creadă că nu mai este iubit. Mesajul nu e receptat fiindcă îl transmitem într-un limbaj străin celuilalt.
Cheia unei căsnicii de durată
Un exemplu: în accepţiunea ta, limbajul iubirii se manifestă prin primirea de daruri, şi de aceea ţi se pare că eşti iubită doar când partenerul îţi oferă ceva, chiar şi simbolic. La el însă, limbajul iubirii e reprezentat de mângâierile fizice. Prin urmare, ai impresia că te sufocă cu excesivele lui dorinţe intime, în loc să te bucure cu darurile pe care le aştepţi. Identificând şi învăţând să vorbeşti limbajul principal de iubire al partenerului, descoperi cheia unei căsnicii de durată şi plină de afecţiune.
Găseşte echilibrul între timpul petrecut singură şi cel în doi
Psihologii ne sfătuiesc să găsim un echilibru între timpul pe care îl petrecem în doi şi timpul pe care îl alocăm hobby-urilor, rudelor şi prietenilor noştri care nu ne sunt comuni. Prea mult timp împreună poate crea senzaţia de sufocare, în timp ce prea puţin poate duce la înstrăinarea de partener şi la apropierea de altă persoană.