Simţul umorului, condiţie obligatorie la partener? În ce situaţii ne salvează relaţia?
Trebuie să recunoşti că un simţ al umorului dezvoltat este o trăsătură atractivă. Un bărbat amuzant te cucereşte mai uşor. Însă când flirtul se încheie şi anii se adună într-o relaţie de cuplu, oare cât contează umorul în păstrarea bunei înţelegeri?
Pentru cuplurile aflate la primele întâlniri, folosirea umorului în sens pozitiv, pentru a înveseli partenerul, poate contribui pozitiv la reuşita unei relaţii de durată. Pe de altă parte, umorul agresiv, ca tachinarea sau ridiculizarea celuilalt, are efectul advers. Bărbaţii folosesc umorul ca modalitate de a distrage atenţia de la abordarea problemelor din relaţie, în încercarea de a-şi reduce propria anxietate. Noi, femeile, dorim să creăm prin umor o atmosferă mai relaxată, care permite o reconciliere când apar certuri. În relaţiile cu vechime, cuplurile împărtăşesc, în general, un simţ al umorului asemănător şi, chiar dacă la prima vedere nu pare să aibă o aşa mare importanţă, acesta le aduce multe avantaje.
Ajută la rezolvarea conflictelor
Se întâmplă uneori ca lucrurile pur şi simplu să nu meargă bine. Atunci, umorul sparge gheaţa între voi şi topeşte neînţelegerile. Râsul vă reduce defensivitatea şi vă deschide spre noi experienţe. Toţi ne protejăm emoţional. Avem un soi de bariere defensive gândite pentru a preveni rănirea, dar care ne împiedică să permitem o legătură adevărată cu partenerul. Când râdeţi împreună, vă puneţi sistemul de apărare emoţională în aşteptare şi vă deschideţi către un nou tip de conexiune. În această situaţie, râsul aprofundează intimitatea şi vă permite să aveţi mai multă încredere în cel drag.
Destresează în momentele de cumpănă
Râsul ne face să ne gândim la joacă, la lipsa grijilor. Copiii, fiind neîngrădiţi de restricţii, sunt în mod natural jucăuşi şi râd frecvent. Din păcate, această sursă de energie, râsul, este folosită mai rar pe măsură ce îmbătrânim, pentru că nu este ceva permis atât de des între adulţi. Când tu şi partenerul râdeţi împreună, vă recăpătaţi vitalitatea aceea din copilărie. Râsul revigorează relaţia şi vă oferă un timp de răgaz atât de necesar când simţi că apasă mai greu încercările vieţii. Vă reîncarcă emoţional şi vă eliberează de tensiunile interioare, deoarece reduce nivelul de hormoni ai stresului şi creşte în acelaşi timp pe cel de endorfine, care dau o stare de bine.
Menţine o legătură pozitivă
Dacă la primele întâlniri, umorul era ca un antidot la stresul de zi cu zi, de-a lungul timpului şi pe măsură ce relaţia devine o parte a vieţii, iubirea care oferea odată un confort şi vă scotea din cotidian devine din ce în ce mai mult asociată cu realitatea stresului. Aceasta se întâmplă când majoritatea timpului petrecut împreună implică rumegarea unor probleme care trebuie rezolvate rapid, fără a avea un timp rezervat relaxării în doi. Plăcerile împărtăşite sunt adesea pierdute, deoarece cuplurile uită să echilibreze stresul cu plăcerea. Stabiliţi-vă obiectivul de a vă face să zâmbiţi şi să râdeţi. Este un obicei care rupe asocierea partenerului cu lucrurile negative, presante, care vă epuizează relaţia.
Schimbă perspectiva
Ai spus vreodată ceva atât de absurd în timpul unui conflict cu partenerul, încât aţi început să râdeţi? Dintr-odată ceea ce v-a pus pe harţă, argumentul întregii discuţii, a devenit rapid irelevant. Râsul îţi schimbă incredibil de mult starea de spirit într-un mod pozitiv. În plus, îţi oferă distanţa emoţională necesară pentru a vedea totul într-o lumină nouă. Stresul zilnic al vieţii este mai uşor de suportat atunci când râsul devine o parte a rutinei. Oamenii care se iau prea în serios trăiesc cu o greutate emoţională care este resimţită şi de ceilalţi. Frica de respingere sau de ridicol atunci când vrei să fii amuzant este o teamă de înţeles, dar nu trebuie să fii comediant pentru a folosi umorul în gestionarea conflictelor. Ideea nu este să impresionezi sau să-l distrezi pe celălalt, ci pur şi simplu să-i schimbi starea de spirit şi să dezactivezi tensiunea. Aşadar, nu-ţi fie teamă să râzi şi să te porţi uneori în cuplu ca un copil. Este atitudinea care vă aduce pe amândoi într-o stare mai bună, care conduce la alungarea nemulţumirilor.
Joacă un rol important în intimitate
Femeile care au parteneri plini de umor se bucură de o viaţă intimă mai bună în comparaţie cu cele care au parteneri cu un simţ al umorului nedezvoltat. Cel puţin aceasta este una dintre concluziile la care s-a ajuns după un studiu realizat în cinci ţări ale lumii (SUA, Turcia, Rusia, China şi Marea Britanie), la care au participat circa 3.000 de cupluri. De asemenea, s-a mai observat că partenerii mai glumeţi din fire, care au capacitatea de a veni cu idei amuzante, au avut mai multe relaţii sexuale – aceştia depun un efort mai mic pentru a satisface dorinţa sexuală a celor iubiţi. În plus, în cazul bărbaţilor cu simţul umorului, au fost apreciate şi alte trăsături ca inteligenţă, creativitate, afecţiune, care sunt importante în orice relaţie, în special în cele de durată.