Soacra ia deciziile în familia ta? Cum trebuie să procedezi cu băiatul mamei, până nu e prea târziu!

15 septembrie 2021   Relații de cuplu

Familia este importantă şi, atunci când eşti căsătorită, devii parte şi dintr-a lui. Problemele apar atunci când descoperi că soacra ta deţine un loc de top pe lista lui de priorităţi şi riscă să ajungă să vă controleze mariajul, aşa cum îl controlează şi pe el.

Află cum să gestionezi eficient situaţia şi să-l separi pe soţul tău de mama lui într-un mod sănătos pentru toată lumea.

E normal să te simţi iritată atunci când vezi că soacra ta îl tratează pe soţul tău ca pe un copil. Deşi prima reacţie pe care o poţi avea într-o astfel de situaţie este să te superi pe partener sau pe mama lui, trebuie să încerci, mai întâi, să îi înţelegi: la un anumit nivel, mulţi se simt în continuare copiii părinţilor lor şi le permit acestora să aibă grijă de ei aşa cum au făcut-o când erau mai tineri. Mai înţelept este să îl faci pe soţul tău să înţeleagă că poate deveni nesănătos să se bazeze atât de mult şi exclusiv pe părinţii săi pentru confort şi îndrumare. Spune-i ferm, dar cu blândeţe, că mama sa trebuie să îl vadă ca pe o persoană matură, care îşi poate gestiona singură viaţa. Cere-i să-şi găsească propria independenţă – nu doar de dragul tău, ci şi al relaţiei voastre.

Aşa NU!

Soacra ta nu ar trebui să ia parte la deciziile voastre personale cu privire la finanţe, locuri de muncă, felul în care vă creşteţi copilul sau, cine ştie, chiar modalităţile în care vă faceţi vacanţele. Asta cu excepţia cazului în care îi cereţi direct părerea sau contribuţia. Dacă partenerul tău s-a obişnuit ca mama lui să îi facă alegerile în viaţă şi se simte confortabil aşa, este una. Nu este chiar cel mai sănătos mod de viaţă ca un adult să fie incapabil să ia aceste decizii fără contribuţia unui părinte, iar el ar trebui să reconsidere acest obicei, cu atât mai mult atunci când se află într-un cuplu. Nu trebuie, însă, ca mama lui să devină un factor de decizie în ceea ce priveşte alegerile pe care le faceţi ca un cuplu. În plus, nu trebuie să includeţi soacra nici în dezacordurile voastre conjugale.

Evită confruntarea cu soacra!

Nu este deloc înţelept să ai o confuntare cu ea şi să-i ceri să se retragă din viaţa fiului său. Nu faci decât să înrăutăţeşti lucrurile! Dacă vrei să vorbeşti cu cineva despre situaţia aceasta, acela trebuie să fie soţul tău. Chiar şi în cazul acesta, nu trebuie să iniţiezi discuţia de pe un fond furios. Când abordezi subiectul, fii sensibilă şi explică-i că este normal ca deciziile voastre de cuplu să nu le implice nici pe mama lui, nici pe-a ta. Explică-i cât se poate de clar că asta nu înseamnă că vrei ca mama lui să nu mai facă parte din viaţa voastră. Stabileşte, doar, nişte limite ale participării ei în existenţa voastră de cuplu, astfel încât voi să aveţi timp şi spaţiu pentru a evolua împreună.

Nu accepta să vă critice relaţia!

O mamă bună îi va da de înţeles fiului ei că este iubit necondiţionat şi că îl acceptă pentru cine este. Dacă, în schimb, mama lui obişnuieşte să îl critice în permanenţă pentru fiecare decizie pe care o ia, există riscul ca el să se transforme într-un adult slab din punct de vedere emoţional şi care depinde de ea pentru aprobare. Acest obicei împământenit între ei înainte ca tu să apari în peisaj nu trebuie să se răsfrângă şi asupra vieţii voastre de cuplu. Poţi încerca un test: cere-i să facă un lucru rezonabil pentru tine, dar pe care ştii că mama lui îl dezaprobă: dacă va câştiga ea, relaţia voastră riscă să aibă dificultăţi.

Ce să faci când nu ajungeţi la un acord

Dacă soţul tău este prea ataşat de mama lui, este important să cântăreşti modul în care acest lucru dăunează căsătoriei voastre. Probabil că ai ignorat semnalele de acest fel atunci când erai la începutul relaţiei, însă dacă acest obicei continuă şi în timpul mariajului şi ajunge să te afecteze, trebuie să tranşezi problema mai devreme decât mai târziu. Dacă încercarea de a comunica şi de a rezolva problemele legate de acest lucru nu mişcă lucrurile în direcţia corectă, nu ezita să îi propui să recurgeţi la terapie de cuplu. Consilierea profesională în relaţii poate ajuta cuplurile să depăşească chiar şi astfel de obstacole, de interferenţă a unui părinte în mariajul copilului lui.

@shutterstock

Mai multe