Terapia prin sărut, o minune pentru sănătate

26 februarie 2013   Relații de cuplu

De câte ori n-ai simţit că sărutând persoana iubită „prinzi aripi“? Pe lângă plăcerea de moment, un pupic îţi dă o stare de bine atât psihic, cât şi fizic.

Probabil ai multe întrebări despre legătura dintre sărut şi beneficiile lui asupra organismului. Prin urmare,am întocmit o listă de dileme cărora le-am găsit şi rezolvarea.

Cum te ajută sărutul să te menţii sănătoasă?

Contactul fizic este important,iar acesta include atât îmbrăţişări,cât şi săruturi. În momentul în care te săruţi,nivelul oxitocinei (hormonul fericirii) creşte,ajutându-te să te simţi mai relaxată,mai empatică şi să fii un mai bun cititor al limbajului corpului.

Poate intra sărutul în categoria lucrurilor „prescrise“,de genul fructelor sau al medicamentelor?

Acest lucru ţine evident de fiecare individ în parte sau de natura relaţiilor tale. Însă,indiferent de  punctul de pornire,obiectivul ar trebui să fie mărirea „dozei“. Pentru o interacţionare obişnuită,indicate ar fi minimum trei săruturi şi trei îmbrăţişări pe zi.

De ce se abţin oamenii de la a săruta mai mult?

Există câteva bariere ce pot ţine de confortul fizic (dacă n-ai o respiraţie proaspătă,dacă eşti obosit...),dar şi de cel psihic (dacă nu eşti suficient de încrezător în forţele proprii ori în şarmul tău). De exemplu,buzele crăpate,că tot suntem în plin sezon rece,pot fi un impediment pentru a te săruta în voie. Tindem să avem grijă de părul şi de sprâncenele noastre,dar atunci când vine vorba de buze,nu le acordăm atenţia necesară. În al doilea rând,oamenii susţin că lipsa de încredere îi poate împiedica să se sărute;nu de puţine ori,te întrebi dacă momentul este potrivit,dacă celălalt îşi doreşte acelaşi lucru sau dacă îi va plăcea felul în care o faci. Şi nu în ultimul rând,sunt şi cazuri când tocmai ce-ai ieşit dintr-o relaţie.

Poţi obţine aceleaşi beneficii fizice atunci când săruţi un străin sau este mai bine să te afli într-o relaţie cu persoana respectivă?

Există bineînţeles beneficii de pe urma afecţiunii fizice cu străini,însă nu tot atât de multe ca atunci când eşti într-o relaţie. Totuşi,chiar şi atunci când pupi pe obraz o cunoştinţă sau un prieten,acest lucru te poate impulsiona pozitiv. Se ştie deja că pupatul este recomandat mai ales în perioada rece,atunci când stările de tristeţe sau de singurătate sunt mai accentuate.

TRUCURI PENTRU A SPORI EFECTELE SĂRUTULUI

E bine să te ţii de „ritualuri”

Giugiuleala din timpul unui film sau mersul la patinoar urmat de savurarea unei căni cu cacao fierbinte,alături de cei dragi ţie,te vor face să aştepţi cu nerăbdare următoarea iarnă.Tonus crescut,plăcere mai mare

Iarna este acea perioadă a anului când nu ne simţim la cote tocmai înalte. Asigură-te că ai grijă de tine,că dormi suficient,că ai o dietă bună,că bei multă apă şi deci,că eşti numai bună de pupăcit! Sfat:pentru nişte obraji delicaţi şi moi la atingere,exfoliază pielea de două ori pe săptămână!

Caută constant mici ocazii pentru a-ţi săruta partenerul sau copiii,în fiecare zi. Fie că îţi iei rămas-bun dimineaţa sau că te întorci de la serviciu,ori că cel mic a luat o notă bună sau îi spui o poveste seara,pupatul trebuie să existe în toată această rutină. În felul ăsta,relaţia ta cu ceilalţi se îmbunătăţeşte constant!

Există o varietate de situaţii în care îi poţi pupa pe alţii,începând cu mesele în familie şi până la petrecerile de la birou. Înainte să ajungi în locul respectiv,e bine să te gândeşti la cei invitaţi şi la ce este mai potrivit,ce le poţi spune şi cum îi vei saluta,dacă vei alege să îi pupi şi felul în care o vei face. Pe de altă parte,te poate ajuta să te simţi relaxată şi încrezătoare pentru ce va urma dacă mizezi şi pe şi un plus de spontaneitate!

Mai multe