«Tu ştergi praful, eu spăl vasele... »

26 februarie 2013   Relații de cuplu

Aşa cum se întâmplă de foarte multe ori în existenţa noastră, nu putem doar să obţinem totul. De aceea, este important să ştim ce anume vrem să câştigăm şi la ce să renunţăm. Cam aşa stau lucrurile şi într-o căsnicie, în care sarcinile în cuplu depind de cât de buni negociatori şi cât de diplomaţi suntem.

Odată părăsit cuibul părinţilor,tânărul cuplu se va găsi în mijlocul vârtejului vieţii,cu bunele şi relele ei. Pe de o parte,va exista întotdeauna bucuria libertăţii şi a deciziilor pe cont propriu,iar pe de altă parte,va interveni lipsa de experienţă într-ale convieţuirii în doi.

După euforia primilor ani de cuplu şi maturizarea relaţiei,ne vom trezi de cele mai multe ori în faţa atât de neplăcutelor responsabilităţi. Sigur că nimeni nu-şi doreşte corvoada împărţirii sarcinilor şi responsabilitatea plăţii facturilor,  cumpărăturilor,curăţeniei,a mâncării şi câtor şi mai câtor altor lucruri. Dar corvoada poate fi uşurată dacă aplicaţi măsurile potrivite.

Cu organizarea treci şi marea

Când simţiţi că lucrurile vă scapă de sub control,este timpul să vă organizaţi. Puteţi aplica mai multe tehnici;de exemplu,unul dintre voi să realizeze o listă cu toate lucrurile pe care le vede ca responsabilităţi,iar celălalt să-şi aleagă un număr dintre acestea. Se poate merge pe o rotaţie lunară a responsabilităţilor până când vedeţi cine are abilităţi mai bune,în funcţie de domeniu. De asemenea,o alternativă ar fi discutarea acestor sarcini în funcţie de gust. Este important să vă ajutaţi partenerul,chiar dacă responsabilitatea respectivă nu este pe listă.

Negociere şi plăcere

O discuţie francă şi la obiect este mai eficientă decât una în care încerci să-ţi asumi răspunderea pentru tot doar de dragul celuilalt. Ai grijă că,încărcându-te cu prea multe,indiferent de cât de arzătoare sunt iubirea ta şi dorinţa de sacrificiu,s-ar putea să te trezeşti zdrobită sub greutatea propriilor decizii.

Este posibil ca,pe măsură ce încercaţi o anumită variantă de organizare,să vă daţi seama că nu vă prea plac şi că le-aţi face mai cu suflet pe câteva din lista partenerului. Fiţi deschişi şi discutaţi împreună toate aceste lucruri.

Încercaţi pe cât posibil să fiţi calmi şi să priviţi şi din perspectiva celuilalt fiecare negociere. Doar vreţi să faceţi ca lucrurile să meargă mai bine şi mai uşor,iar o abordare greşită,superioară sau agresivă,vă va pune mai multe beţe-n roate decât să eficientizeze procesul.

Este foarte posibil să fie şi câteva lucruri pe care niciunul nu vrea să le facă. Nu vă place să spălaţi vase,rufe şi să călcaţi cămăşile,dar cineva trebuie să le facă şi pe astea. După ce identificaţi care-s sarcinile neplăcute pentru amândoi,faceţi-le cu schimbul. O săptămână sau o lună unul,apoi celălalt. Căsătoria şi concubinajul de lungă durată ţin de alocarea puţinelor resurse:timp limitat,chef scăzut şi resurse financiare reduse într-un mod cât mai eficient.

Comunicarea,brăţară de aur

Atâta vreme cât între voi există comunicare,respect şi înţelegere reciprocă,obstacolele mai mici sau mai mari pe care le veţi întâlni vor fi depăşite. Acceptaţi excepţiile de la regulă atunci când simţiţi că nivelul de stres trece prin tavan.

De asemenea,preluaţi povara de pe umerii partenerului când este suprasolicitat sau bolnav. Chiar dacă nu vă va lăuda pentru asta,va aprecia în sufletul lui ajutorul primit. Fiţi flexibili şi atenţi la spusele şi semnele de oboseală ale partenerului. Indiferent cât de bună pare la început împărţeala sarcinilor,socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg. De aceea,acceptaţi renegocieri şi fiţi deschişi la schimbare! Dacă ai avut o perioadă în care ai stat acasă şi apoi te-ai angajat într-o funcţie care-ţi ocupă tot timpul,este evident că socoteala iniţială va suferi schimbări majore.

Renunţaţi la perfecţionismul exagerat!

Este o dovadă de respect să accepţi munca celuilalt chiar dacă nu este la înălţimea dorinţelor tale,cât şi o economie de timp. De exemplu,îmbină utilul cu plăcutul şi economiseşte o sumă de bani pe care poţi să o foloseşti pentru un cadou luat partenerului.Dacă stai cu nopţile pe computer,poate că vei învăţa să faci plăţi on-line şi să-ţi scuteşti partenerul de vizitele la poştă sau la bancă.

Totul ţine de înţelegere

Deseori,împărţirea egală a sarcinilor nu funcţionează. Unul dintre parteneri poate munci mai mult la serviciu,iar celălalt mai mult în casă. Pentru a avea fericire şi mulţumire în cămin,nu este nevoie întotdeauna de 50% / 50%. Procentele pot varia de la 99% la 1% până la oricare altul.

Ele depind de context,de disponibilitatea de a renunţa la prejudecăţi şi de capacitatea de a ne înţelege partenerul. Pentru asta,poate că trebuie să renunţăm la ceea ce credem că va funcţiona mai bine şi să acţionăm văzând şi făcând. În căsnicie,totul este ca-n economie. Trocul funcţionează bine,tehnicile de comunicare sunt la loc de cinste,iar execuţia eficientă depinde de planificarea şi de negocierea detaliilor.

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,intră pe adresa www.mediclass.ro sau sună la 0724.539.589

Mai multe