Vă separă kilometri? Aşa învingeţi distanţa
O relaţie armonioasă cere răbdare, comunicare, angajament, dar şi încredere. Ce faci, însă, când distanţa devine un obstacol în calea dragostei?
L-ai cunoscut într-o vacanţă sau poate, întâmplător, pe internet. A fost suficient să schimbaţi doar câteva cuvinte şi câteva priviri, pentru ca inima să-ţi tresară din piept. E clar, ai fost atinsă de săgeata lui Cupidon. Ai ajuns să-l cunoşti mai bine şi ţi-ai dat seama că are toate calităţile pe care le visai la un bărbat. Totuşi, sunteţi departe unul de celălalt, iar distanţa şi nesiguranţa pot face loc geloziei şi tensiunilor. Ţi-ar fi, poate, mai uşor să-l dai uitării, dar este mult prea puternică iubirea dintre voi.
Încrederea, baza unei relaţii
Se spune că dacă dragoste nu e, nimic nu e. Acelaşi lucru putem afirma şi despre încredere – se câştigă în timp şi se poate pierde doar o dată. Oarecum, încrederea în cuplu începe cu încrederea în sine. Astfel, o persoană care are încredere în ea însăşi îşi cunoaşte bine nevoile, dorinţele şi aşteptările şi va încerca să şi le împlinească alături de partener, ţinând cont, desigur, şi de nevoile acestuia. Pentru ca o relaţie să reziste, trebuie să creşti gradul de încredere în sine, în partenerul tău şi în viitorul vostru. Nu lăsa nesiguranţa să-ţi distrugă fericirea!
Vorbiţi frecvent, făceţi-vă mărturisiri
Comunicarea între parteneri face ca relaţia să fie stabilă şi să funcţioneze. Vă permite să vă apropiaţi unul de celălalt şi să vă consolidaţi relaţia. De aceea, asigură-te că vorbiţi frecvent, că vă ascultaţi reciproc, astfel încât să vă simţiţi conectaţi şi implicaţi în planurile comune de viitor. Nu te aştepta să-ţi citească gândurile. Alocă timp pentru discuţii – fă-i mărturisiri, pentru că acestea ar putea să vă apropie. Dacă te deranjează ceva, partenerul tău ar trebui să fie primul care să ştie despre asta. Atenţie, însă, la modul în care i le comunici.
Fără scenarii scrise de gelozie!
Probabil ţi s-a întâmplat ca partenerul să nu răspundă la telefon, şi atunci ţi-ai format în minte zeci de scenarii. Te-ai întrebat ce face, cu cine este, dacă e mai frumoasă, dacă stau împreună în pauzele de la muncă. Ei bine, încearcă să nu mai tragi concluzii pripite. Dacă faptele partenerului îţi trezesc suspiciuni, nu reacţiona până nu eşti sigură de sensul adevărat al acţiunilor lui. Gelozia nu este, aşa cum cred unii, o dovadă de iubire, din contra: este o dovadă a neîncrederii. De obicei, gelozia vine la pachet cu unele experienţe neplăcute din trecut. De aceea, este bine să fii stăpână pe emoţiile tale şi să te concentrezi pe lucruri mai importante din viaţă.
Ochii care nu se văd se uită?
Iubirea adevărată anulează distanţa fizică dintre parteneri. De aceea, în momentele de tensiune nu cădea în plasa deznădejdii, ci alege să lupţi pentru iubire, nu împotriva ei. Deoarece, o relaţie durabilă necesită multă muncă, răbdare, implicare şi sacrificiu!
Mădălina Ţiriac, psihoterapeut
Există dragoste la distanţă atâta timp cât relaţia este construită pe încredere, are baze solide, iar nevoile emoţionale sunt satisfăcute. Comunicarea, la fel, este foarte importantă, deoarece te ajută să găseşti modalităţi prin care să păstrezi contactul cu partenerul şi să-l simţi mai aproape. Planurile de viitor pe care le faceţi împreună îţi dau motivaţie, speranţă şi curaj pentru a trece peste perioadele dificile.
Relaţiile la distanţă au şi dezavantaje, deoarece presupun un consum emoţional mai mare. Dacă nu există o comunicare bună, precum şi momente de conectare, partenerii se pot îndepărta. Chiar şi din cauza unor gesturi mărunte sau a unei exprimări neclare pot apărea momente de nesiguranţă, care duc la neîncredere şi gelozie. O astfel de relaţie poate să dureze, dar depinde ce tip de personalitate ai: dacă eşti o persoană independentă şi te adaptezi uşor situaţiilor noi care apar în viaţa ta, poţi avea o relaţie la distanţă fără dificultate. Dacă situaţia devine dificilă, este bine să îţi explorezi credinţele legate de relaţii şi să descoperi ce anume te face să alegi o relaţie la distanţă.