Viaţa înainte şi după căsătorie: ce trebuie să îţi asumi şi ce schimbări sunt necesare

26 noiembrie 2021   Relații de cuplu

Viaţa de cuplu începe cu anii de relaţie, care sunt marcaţi de momentul îndrăgostirii, fluturi în stomac, iar mai apoi maturitatea, când convieţuirea cu persoana iubită se transformă. Toţi aceşti paşi magici duc spre o căsnicie cu o bază puternică, în special datorită experienţei de viaţă şi în doi.

Odată ce te apropii de momentul magic al nunţii, este important să realizezi că responsabilităţile pe care urmează să ţi le asumi transcend experienţele acumulate până în prezent. Pregăteşte-te pentru viaţa de după căsătorie şi nu doar pentru momentul în care devii soţia partenerului tău. Iată câteva elemente de luat în considerare şi ce schimbări se produc în timp:

Discută despre ceea ce-ţi doreşti în căsnicie

Comunicarea şi deschiderea faţă de partener sunt două elemente cheie ale unei reţete de succes în cuplu. Înainte de căsătorie, deschide-te în faţa celui drag şi discută despre aşteptările pe care le ai din momentul respectiv înainte. Cum vrei să arate relaţia, cum veţi proceda odată ce deveniţi soţ şi soţie în societate şi din punct de vedere financiar. De asemenea, dacă viitorul apropiat include copii, vorbeşte cât mai deschis despre acest subiect şi cum îţi imaginezi viaţa de părinte din ambele părţi.

Marchează primul pas spre căsnicie cu o pereche de verighete aur alb care să reprezinte cât mai fidel stilul şi personalitatea ta şi a persoanei iubite. Povestea de dragoste se află abia la început şi este important să profiţi de aceste momente şi să fii cât mai ancorată în prezent. Momentele precum alegerea sau cumpărarea verighetelor au puterea de a întări relaţia dintre două persoane înainte de cel mai important pas în relaţie.

Pregăteşte-te pentru dezvoltare personală în tandem şi separat

Relaţiile – cele amoroase, cât şi cele platonice – au puterea de a te ajuta să creşti, să te dezvolţi şi să devii un om mai bun în fiecare zi. Căsnicia îţi oferă oportunitatea de a observa tranziţiile şi felul în care te schimbi, deoarece partenerul devine oglinda ta. Un partener de viaţă este mai mult decât persoana cu care locuieşti şi faci copii, deoarece, în timp, devine o extensie a ta. În acelaşi timp, echilibrul este esenţial, motiv pentru care ai nevoie de activităţi la care îţi face plăcere să participi singură.

Momentele în care te detaşezi îţi permit să fii autentică faţă de tine şi să nu uiţi de propria identitate. Aceste aspecte sunt importante mai ales odată ce ai primul copil şi viaţa de familie începe să-şi lase amprenta asupra ta. Nu uita de momentele pe care trebuie să le petreci doar cu tine, pentru a te reconecta la valorile personale.

Tratează-ţi partenerul ca pe un prieten

De multe ori este complicat să convieţuim cu persoanele din propria familie, iar relaţiile romantice se dovedesc a fi dezamăgitoare uneori. Însă cei care îţi rămân alături în orice moment sunt prietenii. Din acest motiv simplu trebuie să îţi vezi partenerul şi ca cel mai bun prieten. Acest lucru va ajuta ca relaţia şi căsnicia să rămână armonioase cât mai mult timp. Conflictele pot fi evitate sau rezolvate printr-o atitudine matură, empatică, analitică şi bazată pe respect.

O relaţie de prietenie nu poate decât să se dezvolte în timp şi să îţi ofere o serie de satisfacţii care contează pe termen lung. Nu uita nici de romantismul şi intimitatea de care are nevoie orice căsnicie pentru a supravieţui. În special odată cu trecerea timpului, dacă flacăra dintre tine şi partener pare că se stinge, caută soluţii creative pentru a o ţine aprinsă.

Căsnicia este o adevărată aventură, care se dezvoltă în direcţii diferite. Priveşte-o ca pe rădăcina unui copac. Aceasta are sute de ramuri, care pornesc din acelaşi loc. Aşa se dezvoltă şi ceea ce clădeşti alături de partenerul tău, aşa că fă cu grijă cei mai importanţi paşi spre o nouă viaţă.

Sursa foto: Shutterstock.com

Mai multe