Rozmarinul, un remediu eficient contra COVID-19? Ar putea trata ceaţa pe creier
Încă o veste bună despre tratamentul împotriva COVID-19! Potrivit cercetătorilor, acidul carnosic, un compus găsit în rozmarin, poate fi de folos în tratarea ceţii pe creier, un efect des întâlnit în urma infecţiei cu coronavirus. Compusul ar putea reduce şi simptomele de Alzheimer.
O echipă formată din oamenii de ştiinţă de la „Scripps Research” a descoperit că rozmarinul ar putea fi o armă importantă împotriva coronavirusului. Potrivit cercetătorilor, acidul carnosic, un compus găsit în rozmarin, poate bloca interacţiunea dintre proteina exterioară „spike” şi proteina receptorului, ACE2, pe care virusul le foloseşte pentru a pătrunde în celule. De asemenea, rozmarinul ar putea aduce beneficii şi în cazul altor boli, inclusiv Alzheimer.
Rozmarinul, o plantă des folosită în industria culinară, conţine: acid carnosic, carnosol şi diterpene fenolice, substanţe active care pot acţiona împotriva efectelor secundare neurologice ce pot să apară în urma infecţiei cu SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, ar putea trata „ceaţa pe creier”.
Citeşte şi: „Efectul COVID-19 la nivelul creierului: Ce este ceaţa pe creier şi cum se tratează”
„Acidul carnosic merită investigat ca un tratament potenţial ieftin, sigur şi eficient pentru COVID-19 şi pentru alte tulburări legate de inflamaţie”, spune autorul principal al studiului, Stuart Lipton.
Citeşte şi: STUDIU. Pierderi de memorie, efect advers întâlnit la 1 din 4 persoane trecute prin COVID-19.
Printre simptomele „ceţii pe creier” se numără: anxietatea, ameţeala, dureri de cap, pierderi de memorie, gândire lentă sau confuzie. Nu se ştie încă cum trebuie să fie administrat rozmarinul şi care este doza recomandată, însă cercetările sunt în curs de desfăşurare.
Sursă foto: Shutterstock