Sarah Gilbert, inventatoarea care a câştigat o luptă împotriva COVID-19. Colegii săi au fost întotdeauna intimidaţi de cercetătoare
Îi datorăm unul dintre cele patru vaccinuri aprobate la nivel mondial pentru a ne imuniza împotriva COVID-19. Cercetătoarea britanică în vârstă de 59 de ani, de la Universitatea din Oxford, şi-a văzut visul cu ochii pe 30 decembrie 2020, când vaccinul dezvoltat de instituţia la care profesa a primit undă verde pentru a se folosi în Marea Britanie.
Născută în aprilie 1962, în localitatea Kettering, Northamptonshire, Sarah a crescut într-o familie relativ modestă, cu tatăl lucrând în industria pantofilor, în timp ce mama ei era profesoară de engleză şi membră a unei trupe locale de operă pentru amatori.
Elevă eminentă, Sarah şi-a dat seama încă din timpul liceului ce vrea să facă cu viaţa ei: să lucreze în sistemul medical.
Visa la medicină, când lucra într-o fabrică de bere
Cu toate acestea, începuturile au dus-o pe Sarah în altă direcţie. După ce şi-a terminat doctoratul în genetică şi biochimie şi înainte de a trece la munca în sănătatea umană, Gilbert a obţinut un loc de muncă la un centru de cercetare a fabricării berii, examinând cum să manipuleze drojdia de bere. Nu intenţionase niciodată să fie specialistă în vaccinuri, ba chiar a ajuns, la un moment dat, la concluzia că ştiinţa nu e chiar pe placul ei. „M-am gândit să părăsesc domeniul în acel moment şi să fac ceva diferit‟. În cele din urmă, Gilbert a decis să mai dea o şansă carierei ştiinţifice: „Aveam nevoie de bani‟. Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1990, aceasta a primit un loc de muncă la Universitatea din Oxford, pentru cercetări privind genetica malariei. Munca ei a contribuit, mai târziu, la dezvoltarea vaccinurilor împotriva acestei boli.
În 1998, Sarah a devenit mamă de tripleţi
Viaţa ei s-a complicat puţin în anul 1998, când a adus pe lume tripleţi, iar creşterea lor a fost o experienţă care a întărit-o pe cercetătoare. Partenerul ei şi tatăl copiilor a fost cel care a ales, însă, să renunţe la cariera lui pentru a avea grijă de cei trei bebeluşi. Interesant este că, acum, toţi cei trei copii studiază biochimia la universitate, alegând, aşadar, să calce pe urmele mamei.
Între timp, la Oxford, Dr. Gilbert a înaintat în carieră, devenind profesor la prestigiosul Institut Jenner al universităţii. Ea şi-a înfiinţat propriul grup de cercetare în încercarea de a crea un vaccin universal împotriva gripei, adică un vaccin care ar fi eficient împotriva tuturor diferitelor tulpini.
Cum a intrat în cursa vaccinurilor
Mai târziu, când a apărut Coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu – Mers, Gilbert a călătorit în Arabia Saudită pentru a încerca să dezvolte un vaccin pentru acest virus. Al doilea studiu al acestui vaccin abia începea când, la începutul anului 2020, COVID-19 a apărut în China, iar Gilbert şi-a dat seama foarte repede că ar putea să folosească aceeaşi abordare în găsirea unui vaccin pentru virusul care a oprit planeta pe loc.
Urgenţa în a găsi acel vaccin care să stopeze marşului morţii în întreaga lume ar putea explica unele dintre practicile sale de muncă mai puţin ortodoxe, resimţite de cei din echipa sa. E-mailuri trimise încă de la ora patru dimineaţa, de exemplu, Gilbert obişnuind să lucreze din zorii zilei până seara târziu.
Muncă de câteva săptămâni
A durat câteva săptămâni pentru a crea un vaccin care să acţioneze împotriva Covid-19 în laborator. Apoi, primul lot a intrat în fabricaţie la începutul lunii aprilie 2020, urmând, apoi, un regim riguros de testare. „Încă de la început, o vedeam ca pe o cursă împotriva virusului, nu o cursă împotriva altor dezvoltatori de vaccinuri‟, susţine cercetătoarea. „Suntem o universitate şi nu suntem implicaţi în asta pentru a face bani.‟
Colegii, intimidaţi de cercetătoare
Prietenii de la şcoală, de la universitate şi colegii o descriu pe inventatoarea vaccinului AstraZeneca ca fiind o persoană conştiincioasă, hotărâtă şi, mai ales, curajoasă, calităţi foarte appreciate în cercetare. „Uneori, poate fi destul de timidă şi rezervată faţă de oameni‟, spune unul dintre doctoranzii lui Gilbert. „Unii colegi pe care i-am avut la Institutul Jenner au fost întotdeauna puţin intimidaţi de Sarah. Dar când o cunoşti şi petreci timp cu ea, îţi dai seama că nu este deloc cazul să fii aşa.‟
Sarah Gilbert, în vârstă de 59 de ani, profesor la Universitatea Oxford şi co-creatoarea vaccinului AstraZeneca, a primit drept răsplată pentru munca de cercetare o păpuşă Barbie, realizată după chipul şi asemănarea sa. Păpuşa a fost realizată cu scopul de a inspira fetiţele să urmeze în viitor profesii în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.
@profimedia