Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa. A devenit un exemplu într-o lume dominată de bărbaţi

12 februarie 2021   Dragoste și sex

Multe românce s-au remarcat în domenii în care, în trecut, se remarcau doar bărbaţii, aviaţia şi dreptul fiind câteva dintre ele. Una dintre aceste femei excepţionale este Sarmiza Bilcescu, care a avut realizări notabile în avocatură.

Născută la 25 aprilie 1867, la Bucureşti, Sarmiza Bilcescu a fost fiica şefului Controlului Finanţelor din acele timpuri, Dumitru Bilcescu, prieten bun al familiei Brătianu. Încă din copilărie, Sarmiza avea apucături băieţeşti, fiind poreclită „Voinica”.  Totodată, era interesată şi de învăţătură. După ce a rămas fără tată, la 14 ani, unchiul său, Iacob Negruzzi, profesor de drept la Universitatea din Iaşi, a îndemnat-o să urmeze cursurile Facultăţii de Drept. A fost admisă la Facultatea de Drept din Paris în anul 1884, fiind prima femeie înscrisă în această unitate de învăţământ. Primirea sa în acest for de învăţământ nu a fost privită cu ochi buni, mai ales că dreptul era un domeniu pe atunci „rezervat” bărbaţilor. Ea a demonstrat însă că merită să fie tratată aşa cum trebuie, la fel ca şi partea masculină.

A primit drept de practică, dar nu a profesat

În 1887, Sarmiza Bilcescu primea dreptul de a practica avocatura. Astfel, devenea prima femeie avocat din Europa, care obţinea doctoratul în drept.

Întoarsă în ţară, a fost primită în Baroul Ilfov, care, la acea vreme, includea şi Bucureştiul. Consiliul condus de Take Ionescu a fost pus în dificultate întrucât era o premieră, dar, în cele din urmă, a fost nevoit să o accepte, pentru că nu exista nicio lege care să împiedice acest lucru.

Totuşi, Sarmiza Bilcescu nu a profesat niciodată avocatura, întrucât mentalităţile erau greu de schimbat, fiind ocolită de clienţi.

Ea a devenit membru fondator al Societăţii Domnişoarelor, una dintre primele asociaţii feministe din ţara noastră. De asemenea, s-a implicat în activităţi caritabile. Sarmiza Bilcescu a devenit un adevărat exemplu de curaj, demonstrând că şi femeile pot pătrunde în domenii în care doar bărbaţii se remarcau.

Mai multe