Scrisorile lui Franz Kafka despre păpuşa călătoare. Povestea în care nimic nu se pierde, ci totul se transformă

20 octombrie 2020   Dragoste și sex

Romancierul Franz Kafka (1883-1924) mergea acasă, într-o după-amiază, când a trecut pe lângă o fetiţă care plângea pentru că îşi pierduse păpuşa preferată. Întâmplarea s-a petrecut în parcul Steglitzer din oraşul Praga, în toamna lui 1923.

Scriitorul, cunoscut pentru poveştile care îmbină realismul şi fantezia, i-a sugerat să caute împreună păpuşa dispărută, însă nu se găsea nicăieri. Sperând să o consoleze, scriitorul a sfătuit-o să se întâlnească şi a doua zi pentru a continua căutarea.

La întâlnire, Franz Kafka i-a arătat fetiţei o scrisoare despre care a insistat că este scrisă de păpuşa dispărută. „Te rog să nu mai plângi! Am plecat într-o călătorie pentru a vedea lumea. Îţi voi scrie despre aventurile mele”, i-a citit scriitorul fetei. 

De-a lungul săptămânilor care au urmat, povestitorul a adus cu el o serie de scrisori în care păpuşa îi explica despre întâlnirile fascinante pe care le avea cu diferiţi oameni prin lume, despre faptul că s-a căsătorit şi despre casa unde va locui, în timp ce notiţele păreau să aducă un confort emoţional fetiţei care asculta foarte atent.

Povestirile şi romanele sale au fost destinate să devină unele dintre cele mai iubite scrieri ale secolului al XX-lea, explorând teme precum pierderea, durerea şi anxietatea, într-o lume care se află în continuă schimbare. După moartea scriitorului din cauza tuberculozei, la vârsta de 40 de ani, scrisorile nu au mai fost găsite, dar logodnica sa, Dora Diamant, le-a relatat unor prieteni apropiaţi întreaga întâmplare ce avea în prim plan păpuşa dispărută. 

Întâmplarea l-a inspirat pe spaniolul Jordi Sierra i Fabra să scrie cartea „Kafka şi păpuşa călătoare” şi să fie publicată în 2004. Franz Kafka este aşezat în rolul de personaj, iar finalul întâmplării este unul neaşteptat.

Când întâlnirile lor s-au încheiat în cele din urmă, Franz Kafka i-a adus fetei o păpuşă nouă care nu semăna deloc cu cea pierdută. Pentru a-i risipi confuzia, el i-a citit fetei o ultimă scrisoare.

„Călătoriile m-au schimbat”, apărea printre rânduri. 

Aflând acestea, fata a luat noua păpuşă, a îmbrăţişat-o şi a dus-o acasă.

La mulţi ani după întâlnirea cu Kafka în parcul din Praga, fetiţa, acum bătrână, a găsit o scrisoare secretă în interiorul păpuşii primite. 

„Tot ceea ce iubeşti probabil se va pierde. Dar, în cele din urmă, dragostea se va întoarce într-o altă formă”, au fost ultimele cuvinte spuse de scriitor fetiţei. 

FOTO Wikipedia.org / Shutterstock.com

Mai multe