Secretul să lucrezi mai mult într-un timp mai scurt. Totul ţine de eficienţă, nu de stat peste program

3 noiembrie 2020   Dragoste și sex

Să fii productiv nu înseamnă să duci la îndeplinire mai multe sarcini în fiecare zi. Este mult mai simplu să elimini obstacolele care-ţi încetinesc activitatea. Când devii eficient, ai timp pentru lucrurile care-ţi fac plăcere. Sună bine, nu?

Toată lumea are zile în şir petrecute în faţa monitorului de la calculator. Bei cafea după cafea, chinuindu-te să termini măcar jumătate dintre sarcinile care ţi-au fost încredinţate. Cu cât trece mai mult timp, cu atât se adună teancul de lucruri nerezolvate. Bineînţeles că începe să apară şi stresul. Nu trebuie să-ţi prelungeşti programul de lucru sau să-ţi pui pe pauză viaţa personală, ci doar să faci câte ceva ca să-ţi creşti productivitatea la servciu. Sunt schimbări simple prin care diminuezi stresul din viaţa ta şi ajungi să te concentrezi pe lucrurile pe care le faci!

Fă o listă cu sarcinile zilnice

În loc să-ţi creezi eterna listă la începutul anului, cu ţeluri pe termen lung, concentrează-te pe cele pe termen scurt. Bifarea zilnică a mai multor acţiuni îţi va creşte încrederea pe care o ai în tine. Îţi va spori productivitatea şi te va ajuta să transformi activităţile plictisitoare de birou într-o competiţie amuzantă cu tine însăţi. Evită să scrii o listă lungă, greu de dus la bun sfârşit, a cărei concepere îţi mănâncă mai mult timp decât realizarea respectivelor lucruri.

Încearcă să faci lucrurile bine din prima

Dacă încerci să duci la bun sfârşit o treabă de care nu ai chef şi pentru care nici nu ai strâns suficiente informaţii e foarte posibil s-o dai în bară. Nimeni nu spune că nu ai dreptul şi la o doua încercare. Însă totul va costa timp, iar timpul nu se măsoară doar în bani, ci şi în stres. Pentru eficientizarea muncii, e bine să-ţi începi ziua cu sarcinile cele mai grele şi să laşi pe după-amiază tot ce nu necesită o atenţie sporită.

Nu pierde timpul

Ce faci când aştepţi să intri la doctor sau când mergi cu metroul spre casă? Dacă pur şi simplu priveşti în gol, atunci pierzi timp preţios. L-ai putea folosi ca să dai e-mailuri sau să te gândeşti la diverse idei pentru noul proiect în care urmează să fii implicată. Vei tăia de pe listă una dintre problemele generatoare de stres şi vei avea timp să te concentrezi mai bine pe restul activităţilor.

Mizează pe vacanţe mai scurte, dar mai dese

Conform unui studiu făcut de psihologii din Rotterdam, persoanele care pleacă mai des în vacanţe sunt mai fericite decât cele care-şi iau o singură vacanţă de câteva săptămâni. Explicaţia vine din faptul că o parte din fericire o resimţi când planifici şi anticipezi o vacanţă, nu doar când te bucuri propriu-zis de concediu. Aşa că dacă vrei să munceşti cu mai mult spor, plănuieşte-ţi o dată la câteva luni o mini-vacanţă într-un oraş de suflet.

@shutterstock

Mai multe