4 mituri surprinzătoare despre relaţii

28 iulie 2015   Sexualitate

„Sunt sute de mituri despre relaţii“, spune Terry Orbuch, un psiholog american renumit. Acesta consideră că miturile erodează o legătură strânsă dintre doi oameni, principala cauză fiind apariţia frustrărilor.

Când ai impresia că o relaţie trebuie să funcţioneze într-un anumit fel,iar a voastră nici măcar nu se apropie de reţeta perfectă,dai frâu liber frustrărilor.

Este foarte important,dacă nu crucial,să demontăm aceste mituri care pot distruge concepţii sănătoase după care se clădesc relaţii frumoase şi stabile.

Iată care sunt miturile despre relaţii care te-ar putea surprinde şi pentru care psihologul ne-a dat explicaţii care le demontează.

„Dacă sunteţi îndrăgostiţi cu adevărat,flacăra pasiunii nu se va stinge niciodată“

Mulţumită filmelor şi a cărţilor romantice,ne-am obişnuit cu ideea că dacă iubim pe cineva,pasiuneaşi respectul nu vor dispărea nicicând.

Însă,dacă acest lucru se întâmplă,e clar că partenerii nu se potrivesc sau că relaţia trece printr-o perioadă cu probleme reale şi dificile. Adevărul este că pasiunea începe să se diminueze în orice relaţie şi dacă acceptaţi acest lucru,totul poate fi perfect.

Chiar dacă pasiunea începe să se „şteargă“,în locul ei câştigă teren încrederea şi respectul.

Cu toate acestea,puteţi reactiva momentele pasionale prin mici jocuri şi vacanţe scurte,în care să vă regăsiţi sentimentele de altădată.

„Venirea unui copil pe lume ne vaîntări relaţia“

Studiile au arătat că fericirea unei relaţii descreşte cu apariţia fiecărui copil în familie. Acest lucru nu înseamnă că începeţi să vă iubiţi mai puţin,dar provocările la care veţi fi supuşi în timpul creşterii celui mic pot complica şi tensiona atmosfera dintre voi.

E bine să aveţi aşteptări realiste de la căsnicie,de la viaţa de părinţi,pentru că aceste lucruri vă pot ajuta să vă asumaţi mai uşor anumite roluri.

Dacă credeţi că un copilva îmbunătăţi starea de spirit dintr-o relaţie sau,mai mult,va rezolva problemele apărute între parteneri,trebuie să ştiţi că efectul este exact invers. Apariţia unui copil va da un pic peste cap lucrurile într-o relaţie.

De aceea e indicat să vorbiţi despre cum va arăta viaţa de cuplu după ce unul sau mai mulţi copii vor face parte din familia voastră.

Important este să nu vă lăsaţi copleşiţi de griji,ci să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a vă bucura de puţinele clipe în doi.

„Gelozia este semn de grijă şi iubire adevărată“

Gelozia spune multe despre cât de sigur eşti pe tine şi câtă încredere ai nu doar în atitudinea ta şi deciziile pe care le iei,ci şi în partener.

Spre exemplu,dacă ai un partener gelos,vei încerca să îi arăţi cât de mult ţii la el,pentru ca el să nu aibă motive să-şi facă griji. Din păcate,spune psihologul Orbuch,vei realiza că o atenţie sporită asupra partenerului nu este de ajuns.

Trebuie să discutaţi despre această problemă de cuplu,pentru că este o adevărată problemă. În timp ce tu îi arăţi  că îl susţii şi eşti alături de el,partenerul tău va trebui să mai lucreze la capitolul încredere în sine.  

Nu încerca să-l faci şi mai gelos,pentru că vei înrăutăţi situaţia. Chiar dacă atât femeile,cât şi bărbaţii devin geloşi la un moment dat,reacţiile sunt diferite.

Bărbaţii devin ignoranţi şi ies uşor din ecuaţie,se detaşează de cuplu sau pot deveni agresivi faţă de partener.

Femeile,în schimb,încearcă să îmbunătăţească relaţia sau să se schimbe pe ele.

„Certurile distrug o rela ţie “

În realitate,ce distruge o relaţie aproape sigur nu este legat de certuri.De fapt,disputele între parteneri sunt chiar sănătoase şi reprezintă o formă de comunicare demnă de luat în considerare. Este vorba despre certurile constructive.

Un pericol îl reprezintă certurile din care nu se trag concluzii,de pe urma cărora nu se planifică nimic,iar partenerii nu-şi mai vorbesc zile întregi.

Mai multe