Bolile venerice precum infecţia cu HPV se tratează în cuplu

10 octombrie 2020   Sexualitate

Într-o societate modernă şi atât de deschisă, o boală cu transmitere sexuală (BTS) nu mai este ceva de speriat. Adulţii sunt expuşi fie doar prin prisma faptului că au o viaţă sexuală sănătoasă şi au trecut prin mai multe relaţii, în trecut.

Află din rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi atunci când afli că ai contractat o astfel de infecţie.

Senzaţia de arsură, un simptom comun

Gonoreea sau blenoragia, o infecţie cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, şi infecţia cu Chlamydia sunt cele mai frecvente boli care se pot lua în urma actului sexual şi pot fi transmise, mai departe, prin raport vaginal, anal sau oral. Se întâmplă ca aceste infecţii să nu se manifeste simptomatic, iar tu poţi transmite bacteria partenerului tău, fără să ştii. Cum afli, aşadar? Dacă ai sub 25 de ani, eşti activă sexual, sau dacă ai peste 25 de ani, şi ai sau ai avut mai mulţi parteneri sexuali, ar trebui să te testezi din oficiu. În cazul în care testul iese pozitiv, pacienţii urmează un tratament antibiotic, unul care ar trebui să se extindă şi la partener. De ce? Acesta poate fi, la rândul lui, infectat fără să ştie, deşi, în cazul bărbaţilor, printre simptome se numără scurgerile neobişnuite sau senzaţia de arsură la nivelul penisului.

Pot cauza infertilitate şi sarcini extrauterine

Lăsate netratate, Gonoreea (foto) şi infecţia cu Chlamydia pot genera probleme de sănătate grave, precum boala inflamatorie pelvină, infertilitate sau posibile sarcini extrauterine. În plus, dacă tu tratezi boala venefică, iar partenerul tău alege să o ignore, există riscul ca acesta să ţi-o transmită din nou. În altă ordine de idei, dacă discuţia despre acest subiect ţi se pare incomodă, află că nu este o chestiune de infidelitate. Este un lucru obişnuit ca cineva să fie infectat şi să nu ştie. Aşadar, este foarte probabil ca ori tu, ori el să fi luat infecţia în timpul relaţiilor anterioare.

Infecţia sexuală, mai frecventă la femei

Se aproximează că 11% dintre persoanele adulte din lume sunt infectate cu virusul herpes simplex, care cauzează herpesul genital, iar, odată dobândit, acesta rămâne în corp toată viaţa. În plus, virusul se transmite foarte uşor, prin contactul cu saliva şi cu pielea din regiunea bucală sau secreţiile şi pielea din zona genitală a unei persoane infectate. Mai mult, această boală cu transmitere sexuală este mult mai frecventă în rândul femeilor, deoarece gradul de contagiozitate de la bărbat la femeie este mai mare. Folosirea prezervativului nu elimină total riscul transmiterii herpesului, din cauză că această metodă contraceptivă permite contactul cu pielea – este foarte important ca ambii parteneri să se testeze şi să ţină sub control acest virus. Cum nu există tratament pentru eliminarea lui din organism, este necesar ca tu să îţi informezi partenerul despre acest lucru. Riscul de transmitere al infecţiei către partener se reduce dacă persoana cu diagnostic pozitiv ia un tratament antiviral sau dacă foloseşte prezervativul în timpul actului sexual. În plus, dacă şi atunci când apar simptomele, precum iritaţii, dureri sau mâncărimi la nivelul organelor genitale şi secreţii genitale cu miros neplăcut, trebuie evitat cu totul contactul sexual cu un partener care se ştie infectat.

HPV şi responsabilitatea faţă de partener

Numeroase persoane active sexual sunt infectate cu un tip de virus Papiloma uman (HPV) fără să ştie asta. Iată de ce este foarte important trecutul sexual al partenerului tău şi protecţia, în cazul contactelor sexuale pasagere. Infecţia se transmite prin contact sexual sau prin contact intim direct piele pe piele. În caz că nu ştiai, contractarea anumitor tulpini ale virusului poate sa determine apariţia cancerului de col uterin la femei. Adulţii activi sexuali prezintă un risc ridicat să fie infectaţi cu HPV şi să transmită virusul partenerilor lor. Prin urmare, dacă te înscrii printre aceştia, este indicat să îţi faci periodic testul Babeş-Papanicolau sau o colposcopie. Informarea partenerului, în cazul unui diagnostic pozitiv, este de datoria ta. Infecţia poate exista în organism, fără simptome (negi), pe o perioadă de ani buni, iar acest lucru poate face greu de aflat care dintre foştii parteneri este sursa zero – şi e necesar să îi anunţi pe toţi despre diagnosticul tău. La rândul lor, aceştia trebuie să le informeze pe actualele lor partenere despre posibilitatea de a le fi infectat cu acest virus. Vestea bună este că infecţia poate fi eliminată de către propriul sistem imunitar, în doi - trei ani.

@shutterstock  

Mai multe