Căsătoriţi, trăim separat
Imaginează-ţi următorul scenariu: vii acasă şi nu-i găseşti hainele aruncate prin toată casa şi nici nu te trezeşti în miez de noapte din cauza sforăitului său.Nu sună aşa de rău, nu? Romanii antici credeau că dormitul în acelaşi pat distruge căsnicia. Cum rămâne însă cu locuitul sub acelaşi acoperiş?
Este posibil să fi citit pe undeva că din ce în ce mai multe cupluri căsătoritelocuiesc separat. Asta pentru că numărul de persoane care duc acest stil de viaţă creşte vertiginos.
De unde acest trend?
Putem să gândim că locuitul în case diferite este un privilegiu al celor bogaţi,o alegere făcută de cei care îşi permit să aibă mai multe case. Însă,nu puţine sunt cuplurile care locuiesc separat întrucât unul din parteneri este plecat cu munca. Sunt însă o serie de factori care-i fac pe oameni să trăiască separat,deşi sunt căsătoriţi. Faptul că pot fi conectaţi în orice moment al zilei,prin tehnologia la care toţi avem acces,le uşurează traiulseparat.
Este acest stil de viaţă bun pentru căsătorie?
Ideea că un cuplu căsătorit poate trăi sub acelaşi acoperiş mai bine de jumătate de secol poate părea ciudată în zilele noastre. Specialiştii susţin că acelor cupluri care trăiesc în case diferite nu le lipseşte intimitatea de zi cu zi şi că mulţi sunt mai fericiţi atunci când nu locuiesc sub acelaşi acoperiş,ci se întâlnesc ocazional.
Într-un articol intitulat „ Locuitul separat:o alternativă pentru relaţiile de lungă durată“,cercetătorii Judye Hess şi Padmei Catell spun că ratele ridicate în ce priveşte divorţul pot fi corelate cu cadrul îngust pe care oamenii căsătoriţi îl au:şi anume că trebuie să trăiască împreună. Cei doi cercetători susţin că asta este un mit.
Diferenţele de opinie dintre cei doi parteneri,care par minore la prima vedere,se pot amplifica odată cu trecerea timpului. Sentimentele de nesiguranţă şi pierderea de sine sunt comune în rândul cuplurilor care împart acelaşi acoperiş şi pot duce la amărăciune şi resentimente,şi la chiar depresie.
Contra-argumentul unor psihologi este că alegerea de a trăi separat reflectă de fapt egoism şi pune accent prea mare pe individualism. A învăţa să trăieşti cu o altă persoană,argumentează ei,este necesară pentru creşterea economică.
Desigur,există o mulţime de motive pentru care cuplurile căsătorite trăiesc separate. Uneori locuitul separat serveşte ca mijloc de evitare a problemelor profunde. Acest lucru poate cauza probleme nu numai pentru cuplu,dar şi pentru cei din jur.
Dar pentru mulţi oameni căsătoriţi,locuitul separat este din ce în ce o opţiune pe care o iau în calcul. Atunci când un model vechi de trai nu se mai potriveşte,oamenii vor găsi noi modalităţi de a-şi duce viaţa. Locuitul separat,fără partaner,este cu siguranţă un mod de viaţă.