Cele cinci reguli ale mariajului de succes – pentru cei mai fericiţi oameni căsătoriţi sunt literă de lege

3 octombrie 2020   Sexualitate

Când priveşti la mariajul longeviv şi echilibrat al părinţilor tăi sau poate al bunicilor ori al altor rude apropiate, te întrebi de ce ei au putut. Şi de ce, în zilele noastre, tot mai multe căsnicii sfârşesc repede, printr-un divorţ neaşteptat. Nu există o reţetă perfectă pentru o relaţie de succes, cu atât mai mult una oficializată la starea civilă, dar se cunosc câteva reguli de bază şi de bun-simţ pentru a trece peste hopurile unui mariaj.

Noi am scos în evidenţă cinci mai importante, iar tu le poţi completa cu altele, pe care le poţi afla pe cont propriu de la cuplurile căsătorite de-o viaţă.

Reaminteşte-ţi de ce te-a atras

E drept că, în timp, vei uita cum te-a pus el pe jar, la începutul relaţiei voastre. Rutina şi vârsta sunt acele elemente care pot diminua chimia dintre voi. Dar să continui să te simţi atras de soţ este alegerea ta, care necesită exerciţiu, în timp. Focusează-te pe calităţile fizice ale lui sau pe cele care ţin de personalitate, acele însuşiri care te-au făcut, odată, să te îndrăgosteşti. Observă-i, de exemplu, statura impozantă, una care nu se depreciază cu timpul, zâmbetul sau simţul umorului şi apreciază că acest bărbat este soţul tău. Concentrează-te pe astfel de lucruri şi nu pe defectele pe care ai început să i le depistezi în timpul mariajului. Atracţia fizică înseamnă mai mult decât felul în care arată partenerul tău, aşa că n-ar trebui să-ţi fie greu să redescoperi chimia dintre voi.

Respectă timpul în doi după apariţia copiilor

Acest lucru este cu atât mai important cu cât ne referim la perioada în care tu şi el tocmai ce-aţi devenit părinţi, iar lumea voastră este dată, pur şi simplu, peste cap. Bebeluşul este elementul central al căsniciei voastre, greşeala pe care o fac toţi fiind aceea că uită să se mai comporte ca un soţ sau ca o soţie. Şi nu vorbim doar de acele escapade scurte de weekend, la un film sau la o terasă, profitând de disponibilitatea bunicilor de a sta cu cel mic. Viaţa voastră de cuplu trebuie să se desfăşoare normal şi în afara acelor momente. Păstraţi-vă rutina de seară, după ce culcaţi copilul, vizionaţi un serial împreună, îmbrăţişaţi-vă sau faceţi chiar o baie cu bule, în doi. Şi, nu în ultimul rând, tu, ca mamă, nu începe să te neglijezi în ceea ce priveşte vestimentaţia, doar pentru că nu-ţi mai vezi capul de treabă. Nu renunţaţi cu totul la intimitate!

Împărţiţi responsabilităţile

Frustrările într-o căsnicie se acumulează şi tind să erupă dacă unul dintre soţi duce greul gospodăriei, iar celălalt se eschivează. Ştim că este greu de pus în practică acest principiu de împărţire al responsabilităţilor, dar poate fi cheia succesului pentru un mariaj solid. În cazul familiilor cu copii, mama este cea împovărată, iar acest lucru nu trebuie să devină o obişnuinţă. Tatăl poate fi la fel de implicat în creşterea şi îngrijirea copiilor şi în petrecerea timpului liber cu aceştia. Nici bucătăria nu trebuie să devină teritoriul unei singure persoane, mai exact al soţiei, bărbatul putând fi la fel de implicat, cel puţin în activitatea de spălare a vaselor. Curăţenia este, din nou, o treabă pentru amândoi sau poate fi preluată de unul dintre soţi, în timp ce celălalt se ocupă de gătit. Important este ca amândoi să aveţi parte de aceeaşi cantitate de timp liber, pentru relaxare.

Continuă să ai o viaţă socială

Mariajul trebuie să fie relaţia ta de bază, dar nicidecum singura din viaţa ta. O femeie cu prieteni şi cu activităţi separate de cele de familie devine mai interesantă pentru partenerul ei. Nu renunţa, aşadar, la ieşirile la terasă cu fetele sau la o deplasare la munte cu colegii de serviciu, aşa cum nici soţul tău nu trebuie să o facă. Gelozia nu trebuie să-şi găsească loc într-un mariaj bazat pe încredere, iar timpul petrecut separat vă face să vă apreciaţi mai mult, atunci când vă reîntâlniţi. Desigur, viaţa socială poate fi cultivată şi împreună, dacă aveţi un grup de prieteni comuni, ba e chiar sănătos să spargeţi rutina petrecând timp cu aceştia. Socializarea înseamnă relaxare şi bună dispoziţie, ingrediente importante pentru o căsnicie echilibrată.

Nu încerca să-l controlezi

Într-o căsnicie, lipsa de încredere se traduce deseori prin tendinţa de a-ţi controla partenerul, de a şti mereu ce face şi unde este. Vorbim despre un comportament bolnăvicios, care va avea, într-un final, efecte adverse. Neîncrederea şi gelozia nu fac casă bună cu o căsnicie de succes, dimpotrivă. Încercând să-l controlezi, îi vei face rău şi lui, dar te vei sabota şi pe tine, din cauza gândurilor în defavoarea ta. Fiecare dintre voi trebuie să înţeleagă că sunteţi fiinţe separate şi independente şi că trebuie să respectaţi acest lucru. Dacă el îţi spune că se întâlneşte cu un amic, abţine-te să-i dai mesaje sau telefoane pentru a verifica dacă este într-adevăr aşa. Dacă ai dubii în ceea ce priveşte fidelitatea lui, atunci poate că mariajul tău nu este clădit pe o fundaţie solidă, iar asta ar trebui să te pună pe gânduri.

@shutterstock

Mai multe