Cum faceţi faţă crizei vârstei de mijloc

13 octombrie 2014   Sexualitate

Ţi se întâmplă deseori să te gândeşti cu regret la perioada când erai copil, la prietenii tăi cu care-ţi petreceai cea mai mare parte a timpului? Te simţi nefericit, fără chef de viaţă şi ţi-e greu să-ţi accepţi vârsta? Specialiştii spun că este posibil să te confrunţi cu criza vârstei de mijloc.

De ce apare

Criza vârstei de mijloc poate debuta din cauza schimbărilor hormonale (menopauză,antropauză) şi a scăderii dorinţei sexuale. Totodată,un rol importat îl reprezintă şi unele evenimente importante ale vieţii:plecarea copiiilor de acasă,pierderea cuiva drag sau a locului de muncă.

Bărbaţii,nemulţumiţi de ce au în prezent

„În cazul bărbaţilor,criza vârstei de mijloc poate începe cu un sentiment de apatie,preocupare pentru reuşitele personale din trecut şi nevoia de a aduce o schimbare în viaţa actuală“. Cei care trec prin această criză resimt regretul că viaţa a trecut fără s-o fi trăit din plin,sunt nesatisfăcuţi de serviciul pe care îl au şi de veniturile pe care le obţin. De aceea,iau decizii radicale:îşi caută un alt loc de muncă,îşi shimbă maşina şi locuinţa.

Criza poate duce la divorţ

Cei aflaţi în criza vârstei mijlocii devin imprevizibili,motiv pentru care în căsnicie pot apărea probleme serioase care,uneori,pot duce la divorţ.  Se întâmplă deseori ca unii să-şi părăsească familia şi să încerce să-şi construiască o alta,alături de un partener mai tânăr.

Femeia îşi evaluează performanţele de soţie sau mamă

Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor,Bucureşti,spune că femeile trec prin criza vârstei de mijloc autoevaluându-şi viaţa şi deciziile. Dacă toată viaţa şi-au dedicat-o familiei şi creşterii copiilor,acum,acestea vor să facă mai multe lucruri pentru ele. Sunt mult mai atente la felul în care arată,fac sport ca să se menţină în formă,îşi schimbă obiceiurile şi îşi fac alţi prieteni.

Info:În mod normal,criza vârstei de mijloc apare la persoanele care au între 30 şi 55 de ani şi se manifestă diferit la femei şi la bărbaţi.

Trucuri ca să depăşeşti criza de mijloc

  • Înceracă să-ţi dai seama ce activităţi te relaxează,pune-le în practică şi ai mai multă grijă de tine. Fă-ţi noi prieteni,schimbă-ţi look-ul,şi,pe cât posibil,investeşte timp ca să-ţi reevaluezi calităţile.
  • Consumă multe legume şi fructe şi seminţe de in (două linguriţe pe zi diminuează la jumătate manifestările menopauzei şi au efecte benefice asupra funcţionării prostatei).
  • Fă zilnic mişcare:mergi pe jos sau cu bicicleta,înoată,aleargă.
  • Mergi la un ginecolog sau/şi endocrinolog foarte bun şi spune-i ce te frământă. Multe dintre manifestările „crizei vârstei de mijloc“ au ca sursă schimbările hormonale din organism. Dacă ai stări de panică,anxietate sau depresie,apelează la un psihoterapeut.

Sfatul specialistului

Livia Căciuloiu,psihoterapeut,livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Cum îţi ajuţi partenerul afectat de criza vârstei de mijloc

  • Investeşte în relaţia voastră. Discutaţi despre nevoile şi aşteptările pe care le aveaţi la începutul relaţiei unul de la altul. Veţi conştientiza că amândoi v-aţi schimbat şi că trebuie să găsiţi soluţii practice care să vă îmbunătăţească relaţia pe termen lung.
  • Dacă partenerul tău are regrete legate de lucruri pe care nu a apucat încă să le realizeze,fii complicele lui,ajutându-l să-şi îndeplinească dorinţele.

Citeşte şi:

5 secrete ale unui cuplu fericit

De ce dispare respectul în cuplu?

Mai multe