Curiozităţi despre Ziua Îndrăgostiţilor

10 februarie 2016   Sexualitate

În fiecare an, pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, cunoscută şi ca Valentine's Day, în aer pluteşte iubirea. Amorezii din multe colţuri ale lumii îşi fac cadouri şi îşi mărturisesc sentimentele, fiecare în limba lui şi respectând tradiţiile locale.

Sunt mai multe teorii care explică originea acestei sărbători.

Legenda lui Valentin

Una singură este acceptată de multe ţări. Această legendă se referă la episcopul Valentin din Terni,care în jurul anului 300 e.n. oficia cununii religioase pentru soldaţii care voiau să se căsătorească,deşi împăratul roman Claudiu al II-lea le-a interzis acest lucru. Pentru că soldaţii lui preferau să rămână acasă,cu iubitele lor şi cu copiii în loc să meargă la luptă,împăratul le-a ordonat să nu-şi întemeieze familii.

Episcopul Valentin,care credea că dreptul oamenilor de a se căsători este dat de Dumnezeu,a încălcat legea şi a cununat în secret multe cupluri. Claudiu al II-lea a descoperit ce făcea episcopul şi l-a arestat,apoi l-a condamnat la moarte,pentru că a refuzat propunerea lui de a renunţa la creştinism în favoarea unui loc onorant în armata lui de soldaţi neînfricaţi.

Legenda spune că Valentin a trimis scrisori apropiaţilor,cât a stat în temniţă,pe care le semna:„Adu-ţi aminte de Valentin“. Execuţia lui a avut loc,după unele date,în anul 269 sau 270,pe 14 februarie.

Ziua celibatarilor

De această zi este legată şi legenda care spune că 14 februarie era,la origine,„ziua celibatarilor“. De fapt,în această zi,fetele tinere şi singure se ascundeau pe aleile întunecate din sat şi aşteptau să fie descoperite de bărbaţii cu acelaşi statut,care porneau în căutarea sufletului-pereche. Aceia care se găseau,urmau să se căsătorească.

Două zile pentru iubit

În România,sărbătoarea tradiţională dedicată iubirii se numeşte Dragobete şi este celebrată la 24 februarie. Acesta este un personaj din folclorul românesc,despre care legenda spune că ar fi fost fiul Babei Dochia,era un bărbat chipeş şi iubăreţ,spre deosebire de blândul Sfânt Valentin.

Până acum câţiva ani,la noi se sărbătorea doar Dragobetele,care „sărută fetele“,dar acum,după ce am împrumutat şi tradiţiile vecinilor,se aniversează dragostea de două ori în februarie.

Cum se sărbătoreşte Valentine's day în lume

În Japonia,această sărbătoare este împărţită în două zile,mai precis pe 14 februarie şi 14 martie. Astfel,în prima zi femeile îşi mărturisesc iubirea faţă de bărbaţii de care sunt îndrăgostite,iar în martie,bărbaţii îşi copleşesc iubitele cu dovezi de amor. Cutia cu praline de ciocolată este darul-simbol cu care femeia îşi îndulceşte partenerul. El îşi poate da seama de intensitatea sentimentelor după ambalajul dulciurilor. În funcţie de cât de roz este cutia,bărbatul ştie la ce să se aştepte de la femeia care îi face complimente.

În România,sărbătoarea tradiţională dedicată iubirii este Dragobete,celebrată pe 24 februarie. Dragobete,fiul Babei Dochia,este un personaj din folclorul românesc,al cărui nume este asemănător cu termenul dragoste.

În Scoţia,de Ziua Îndrăgostiţilor se organizează un festival,la care participă femei şi bărbaţi singuri,în număr egal,şi fiecare îşi scrie numele pe un bileţel. Femeile extrag bileţele din pălăria cu numele bărbaţilor,iar bărbaţii,din pălăria cu nume feminine. Cuplurile formate îşi impart cadouri,dansează,iar la final unele decid să meargă pe acelaşi drum în viaţă şi se căsătoresc.

În Suedia,14 februarie reprezintă „Ziua tuturor inimilor“ şi este sărbătorită de peste cinci decenii,din anul 1960.

Danezii îţi fac cadouri ghiocei presaţi şi scrisori în care aştern versuri din poezii de dragoste,însă le semnează cu puncte,fiecare literă din prenumele autorului? Cea care primeşte un astfel de cadou trebuie să ghicească despre cine este vorba.

Mai multe