Este posibilă prietenia cu un fost partener?
E mai bine să uiţi şi să ierţi sau să mergi înainte şi să nu te mai uiţi niciodată înapoi? Nu trebuie să fii un expert în relaţii pentru a-ţi da seama dacă este nociv să păstrezi legătura cu un ex!
Fie că vorbim de o despărţire dureroasă sau de una de comun acord, cea mai bună soluţie pentru ca ambii parteneri să poată merge mai departe este renunţarea. Renunţarea la o prietenie ce nu te poate lăsa să te dezvolţi ca persoană şi să mergi mai departe, în căutarea fericirii. Cu toate acestea, psihologii nu scot din ecuaţie nici posibilitatea de a dezvolta o frumoasă relaţie platonică cu cel care ţi-a fost iubit. Noi îţi expunem teoriile pro şi contra.
De ce trebuie să tai toate legăturile?
Dacă vorbim despre o relaţie abuzivă, toxică, ba chiar violentă, uită de fostul partener! Despre prietenie nici nu poate fi vorba, atunci când în cuplu tu ai îmbrăcat deseori „hainele“ de victimă. O amiciţie cu un partener abuziv continuă să-ţi facă la fel de mult rău. În general, o prietenie între doi foşti nu este de aceeaşi calitate precum una între două persoane care n-au avut decât relaţii platonice.
Sabotaj pentru o nouă relaţie
Chimia dintre tine şi un fost partener tinde să rămână la fel şi niciunul nu-l mai poate privi pe celălalt neutru, cu ochii unui amic. Aşadar, prezenţa lui continuă în viaţa ta îţi poate sabota o nouă relaţie, deoarece mintea îţi este prinsă încă în această fostă poveste. Mai mult, dacă nu eşti tu cea care a vrut despărţirea, ai tendinţa să te agăţi de această falsă prietenie cu ex-ul şi să nu „vezi“ şi alţi bărbaţi din jurul tău, unii cu potenţial amoros pentru tine.
Când este „permisă“ amiciţia?
În cazul cuplurilor care împart custodia unor copii, această prietenie este impusă de situaţie. Este recomandat ca tu şi fostul partener să păstraţi o relaţie civilizată şi nu una ranchiunoasă, dacă mariajul n-a fost unul abuziv, desigur. Alţi buni candidaţi pentru a rămâne amici sunt cei care au fost împreună în prima tinereţe, au fost mai întâi amici sau au format un cuplu pentru o scurtă perioadă de timp.
Paşi pentru a construi o prietenie cu un fost
În primul rând, ia o pauză de la el! Ai nevoie de spaţiu şi de timp pentru a te vindeca şi nu poţi face asta în prezenţa lui. Acest lucru este valabil şi pentru conturile de Facebook: a rămâne prietenă virtual cu acesta înseamnă a-ţi aminti non-stop de el şi de momentele petrecute împreună. După ce flacăra s-a stins, îţi poţi permite reconectarea cu el, dar musai în grupuri de prieteni şi nu în doi. Şi doar pe principiul „mai răruţ e mai drăguţ“.
Sfatul specialistului
Sorin Lucaci
În cazul în care a existat o relaţie sănătoasă, firească, fără resentimente, emoţii negative, certuri frecvente, critică distructivă, tensiuni, dispreţ, abuzuri emoţionale şi verbale, atunci, da, putem vorbi despre amiciţie şi o continuare firească, civilizată a relaţiei interumane, fără a mai exista o relaţie de cuplu. În cazul în care în relaţie au existat toate cele de mai sus, cu greu putem vorbi despre o prietenie cu fostul partener. Când există resentimente şi ranchiună de ambele părţi, atunci vorbim despre o prietenie toxică. Pentru mai multe sfaturi despre relaţii, recomandăm cartea „Dansul Furiei“, de la Editura Herald.