Zicala „Se grăbeşte ca fata mare la măritat“ mai e adevărată?

19 noiembrie 2016   Sexualitate

„Tineri însurăţei“ („Just Married“) este titlul unei comedii romantice cu Ashton Kutcher, care descrie păţaniile unui cuplu proaspăt căsătorit: tot felul de obstacole pun relaţia la grea încercare. Dincolo de scenariile de pe ecrane, există cupluri care îşi pun pirostriile în grabă, pe când altele – tot mai multe – decid să mai aştepte.

Am iscodit câteva dintre cititoarele revistei,în încercarea de a afla dacă oficializarea unei legături mai e o prioritate pentru tinerele din ziua de azi. Ce le-a determinat să se căsătorească şi ce factori le-au influenţat în a face acest pas important în viaţă? Află care sunt răspunsurile lor.

Alexandra Molea,22 de ani,Ghimpaţi,Giurgiu:„Fetele profită de anii tinereţii“

„Cred că zicala avea un oarecare sens pe vremea bunicilor sau a părinţilor noştri. Fetele erau educate de mici să se grăbească la măritiş,poate aşa aveau parte de un trai mai bun. În zilele noastre,fetele au început să pună preţ pe carieră sau vor să profite de tinereţe şi fac tot posibilul să se distreze. În ceea ce mă priveşte,mulţi ar spune că m-am grăbit,dar eu zic că nu. Pe soţul meu îl cunosc de 7 ani,trebuia să facem ceva. Ori ne opream,ori făceam următorul pas,deoarece el îşi dorea asta foarte mult. Şi eu îmi doream,însă îmi era teamă că nu voi face faţă problemelor şi responsabilităţilor dintr-o căsnicie. Nu aveam dubii în ceea ce-l privea,eu eram problema. Ce să fac? Sunt o persoană credincioasă,iar când am aflat că sunt însărcinată am zis că trebuie să fi e un semn,trebuie să merg mai departe,Dumnezeu îmi pregăteşte ceva frumos. Azi,după un an de la căsătorie,nu regret decizia pe care am luat-o.“

Anca Torcescu,33 de ani,Bârlad:„Mulţi amână momentul“

„În ziua de azi,majoritatea cuplurilor stau cât mai mult timp împreună,amânând căsătoria. O fac doar atunci când apare un copil sau... când îi sperie vârsta. Atunci când am hotărât să ne căsătorim,n-am făcut-o presaţi de nimeni şi de nimic. A fost pentru că aşa am simţit. Acum,dacă stau să mă gândesc,a fost din grabă,deoarece am făcut-o după aproape 2 ani de relaţie.“

Cristina Gâlcă,29 de ani,Tulcea:„Necăsătoriţi până la adânci bătrâneţi“

„Cine se mai mărită în ziua de azi la 19-20 de ani,ca pe timpul părinţilor noştri? Mai nimeni.Oamenii trăiesc bine mersi necăsătoriţi până la adânci bătrâneţi. Asta-i moda. Eu m-am căsătorit după 7 ani de relaţie,deci n-a fost mare grabă. N-am fi stat mai mult. Sincer,m-aş fi căsătorit şi mai devreme,dar din lipsă de bani tot laşi să treacă timpul. Nici eu,nici prietenele mele nu ne-am grăbit cu măritatul.“

Monica Gaţe,29 de ani,Afumaţi,Ilfov:„Te poţi distra şi cu verigheta pe deget!“

„Zicala chiar nu mai are ecou în zilele noastre şi ar trebui transformată în «Se grăbeşte ca angajata la multinaţională,după metrou». Tendinţa este ca mariajul să fie privit ca o încătuşare,şi multe femei aleg să amâne momentul în favoarea carierei şi a vacanţelor. Hei! Poţi face toate acestea şi cu verigheta pe deget! Eu şi soţul meu am ales să facem asta când am simţit,pe la 26 de ani. Nu căsătoria schimbă lucrurile într-un cuplu,ci venirea pe lume a unui copil. Asta o susţin sus şi tare! Atunci devii cu adevărat responsabilă.“

Andreea Radu,31 de ani,Bucureşti:„Accent pe studii şi carieră“

„Din câte văd în jurul meu,fetele nu se mai grăbesc să se mărite. Motivele pot fi multe... În primul rând,cred că femeile au devenit mult mai independente în ultimii ani,punând accent pe studiile superioare şi apoi pe carieră,unde ţintesc funcţii cât mai înalte. Şi în acest caz,sunt total de acord cu egalitatea între sexe. Femeile nu mai stau la cratiţă,ci vor să devină business women! O fi bine,o fi rău? Asta ţine de priorităţile fiecăreia. Chiar şi studiile arată că vârsta medie la căsătorie e în creştere. În 2015,în România,vârsta medie la căsătorie a fost de 29,1 ani la femei şi de 32,5 ani la bărbaţi,potrivit datelor INS. Şi această tendinţă nu este prezentă doar în România,ci şi în ţările mai dezvoltate. Cu toate astea,eu m-am grăbit puţin şi m-am căsătorit la 25 de ani,după ce frumoasa noastră relaţie avea deja 3 ani. În prezent,amândoi facem tot posibilul pentru a îmbina viaţa de familie cu cariera. Şi da,ne vedem îmbătrânind împreună!“

Irina Popescu,27 de ani,Bucureşti:„Aşteaptă momentul potrivit“

„Totul depinde de concepţiile şi de ceasul biologic al fiecăreia dintre noi. La un moment dat,tuturor ne vine rândul. În cazul meu,nu a fost grabă,a fost momentul potrivit. Cred că,după o anumită vârstă,poţi să simţi dacă persoana cu care eşti într-o relaţie este cea mai potrivită pentru a forma o familie. Pentru mine,a fost şi este foarte important ca bărbatul de lângă mine să fi e un tată bun pentru viitorul copil şi un stâlp al familiei. După 3 ani de relaţie,am făcut şi eu pasul cel mare,cu bărbatul cu care îmi doresc să fi u până la adânci bătrâneţi. În general,prietenele mele consideră că mai este timp şi că este încă devreme să se căsătorească,însă în sinea lor toate îşi o familie,iar acest lucru implică la un moment dat şi această acţiune,căsătoria. Chiar dacă un act nu te ţine legat,el îţi dă siguranţa şi îţi impune mai multă responsabilitate faţă de persoana de lângă tine – cel puţin aşa cred eu.“

Loredana Hatingher,27 de ani,Bucureşti:„Când vrei tu,nu ai cu cine“

„Pentru femeile ancorate în viaţa impusă de societatea actuală,măritişul nu mai e o prioritate. Presiunile sociale – să ai un job stabil şi,eventual,bine plătit să vizitezi cât mai mult din lume,să urmezi tendinţele vestimentare – te determină să amâni momentul căsătoriei. Nici eu şi nici prietenele mele nu ne-am grăbit în a face acest pas,pe care ni l-am asumat,în medie,după 5-6 ani de relaţie. Dacă nu ai apucat să îţi găseşti partenerul potrivit până în 30 de ani,în nebunia zilnică îţi rămâne prea puţin timp ca să îţi găseşti jumătatea. Aşa că poate vrei la un moment dat să te măriţi,dar nu ai cu cine.“

Mai multe