STUDIU La cât timp după ce te-ai vindecat de COVID-19 poţi avea încă simptome

22 februarie 2021   Dragoste și sex

Aproape jumătate dintre persoanele care fac forme uşoare sau moderate de COVID-19 încă prezintă simptome şase luni mai târziu, potrivit unui nou studiu publicat de cercetători israelieni.

Cercetarea, care urmează să fie publicată luna aceasta în Journal of Clinical Microbiology and Infection, a evaluat 103 persoane cu vârste peste 18 ani, care au avut coronavirus între aprilie şi octombrie 2020. Oamenii au avut simptome uşoare până la moderate şi nu au avut nevoie de spitalizare, potrivit Jerusalem Post.

Participanţii au fost intervievaţi de până la patru ori pe parcursul studiului. „Este foarte înfricoşător faptul că, după şase luni, tinerii care erau sănătoşi şi se simţeau bine înainte de coronavirus au încă simptome”, a spus dr. Sarah Israel de la Hadassah-University Medical Center.

După şase luni, 46% din pacienţi aveau cel puţin un simptom, cel mai frecvent oboseală (22%), modificări ale mirosului şi gustului (15%) sau dificultăţi de respiraţie (8%).

Studiul a arătat că 44% din respondenţi au prezentat dureri de cap, 41% febră, 39% dureri musculare şi 38% tuse uscată ca prim simptom COVID-19, de obicei în a doua zi de debut al bolii. Dar multe dintre aceste simptome au dispărut relativ repede. În schimb, modificările mirosului şi gustului, care au apărut de obicei în a patra zi după debutul bolii, au fost printre cele mai de durată.

Un total de 14 simptome au fost incluse în analiza finală, dintre care 12 au fost listate ca simptome ale COVID-19 de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) începând din decembrie 2020. Acestea includ schimbarea gustului, schimbarea mirosului, febră, uscăciune tuse, tuse productivă, dureri musculare, cefalee, curgerea nasului, dureri în gât, diaree, dificultăţi de respiraţie, vărsături şi greaţă.

FOTO SHUTTERSTOCK

Mai multe