Treburile casnice pot şubrezi căsnicia. Soluţia: ce altuia nu-i place... faceţi împreună!

24 martie 2021   Dragoste și sex

Chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care mişcarea feministă a luat amploare şi-n care preconcepţia conform căreia locul femeii este în bucătărie este una învechită, lucrurile nu s-au schimbat foarte tare în ceea ce priveşte treburile casnice.

Studiile actuale arată că tot femeile tind să se ocupe de majoritatea acestora. Din păcate, însă, acest lucru contribuie la acumularea de frustrări şi la tensiuni în cuplu, iar certurile legate de responsabilităţile legate de treburile casnice sunt la fel de frecvente precum cele legate de bani. Ce este de făcut, aşadar, astfel încât treburile casnice să nu strice armonia în cuplu?

Obsedat de curăţenie sau delăsător?

Este important să stabiliţi care este atitudinea fiecăruia legat de treburile din casă. Mulţi privesc diferit aceste activităţi, în sensul că unii pot să nu fie deranjaţi de dezordine precum alţii şi să nu considere necesară o curăţenie săptămânală. Aici intervine comunicarea şi chiar şi compromisul, prin setarea unor priorităţi. Discutaţi despre activităţile din bucătărie, despre preferinţa pentru mesele gătite acasă versus cele rapide sau chiar cele comandate în oraş. Setaţi şi necesităţile de curăţenie precum ştergerea prafului, curăţarea toaletei, plata facturilor la timp şi aşa mai departe. Dacă unul dintre voi consideră că locuinţa ar trebui aspirată la fiecare trei sau patru zile, atunci trebuie să împărtăşiţi aceste informaţii cu celălalt, astfel încât să puteţi cădea de acord cu un orar agreat de amândoi.

Stabiliţi un orar de comun acord

Nu toată lumea are energie şi chef pentru treburile casei în acelaşi moment al zilei. Unii oameni sunt mai activi de dimineaţă, iar alţii sunt adevărate păsări de noapte. Forţându-vă unul pe altul să faceţi treburile casei, atunci când nu sunteţi cu adevărat pregătiţi pentru acest lucru, creează o tensiune suplimentară în cuplu. Vorbeşte cu partenerul tău şi stabiliţi un orar care să îi convină şi lui pentru curăţenie, cumpărături sau gătit ori împărţiţi aceste responsabilităţi în mai multe momente ale zilei şi ocupaţi-vă separat de rezolvarea lor. Tu te poţi ocupa dimineaţa de curăţenie, iar el, la prânz, de gătit...

Ce altuia nu-i place... faceţi împreună!

Discutaţi amândoi şi faceţi o listă a treburilor pe care fiecare dintre voi urăşte foarte tare să le facă. Poate că ţie nu-ţi place să dai cu mopul, iar lui să calce... Dacă amândoi detestaţi aceeaşi corvoadă, atunci găsiţi o modalitate de compromis pentru a duce la bun sfârşit şi această sarcină neplăcută. O posibilitate este să faceţi faţă acestei activităţi casnice neplăcute împreună, ca o echipă.

Câteodată, e bine să mai cobori standardele

Fii flexibilă şi permite-i partenerului tău să îndeplinească sarcinile în felul lui! Este posibil ca soţul tău să nu considere la fel de importantă aranjarea rufelor după culori sau călcarea lenjeriei de pat, aşa că nu va fi deloc eficient să îi ceri să facă aceste lucruri aşa cum îţi place ţie. Pentru şi mai puţin stres, întreabă-te dacă este nevoie ca anumite treburi să fie făcute atât de des. Dacă urăşti să calci, investeşte în mai puţine cămăşi, dacă petreceţi prea multe ore în bucătărie, alege să găteşti reţete mai rapide etc. În plus, chiar îţi pasă atât de mult dacă ferestrele casei tale nu sclipesc? După o reexaminare a standardelor în ceea ce priveşte menajul, treburile casnice pot deveni mai puţin extenuante emoţional şi fizic.

Un ajutor vă poate reduce discuţiile tensionate

Din când în când, este bine să luaţi o pauză, fără ca asta să însemne să vă neglijaţi casa. În perioadele în care sunteţi aglomeraţi cu serviciul şi alte urgenţe care apar în familie, faceţi-vă singuri un cadou: angajaţi ajutor! Dacă situaţia financiară vă permite, bineînţeles, nu este un capăt de lume să plătiţi o firmă specializată în curăţenie pentru a se ocupa de această responsabilitate, în locul vostru. Başca într-un mod profesionist. În acest fel, şi tu, dar şi soţul tău veţi scăpa, cel puţin provizoriu, de corvoada necesităţii de a face curăţenie în baie, de a aspira, de a spăla geamurile, a şterge praful sau a curăţa aragazul. Acest lucru nu trebuie privit ca un ajutor pentru partea feminină din cuplu, ci pentru ambii parteneri.

@shutterstock

Mai multe