Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2: 92 de cazuri din 92 de probe analizate!
Studiul de cercetare cu privire la răspândirea noilor tulpini a virusului SARS-CoV-2 continuă. În urma celor mai recente rezultate, s-a descoperit că prevalenţa tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori în mai puţin de trei luni, de la 12% la sfârşitul lunii ianuarie, la 100% în prezent. Dintr-un lot de 92 de probe investigate, toate au fost identificate cu tulpina britanică B.1.1.7.
Specialiştii echipei de cercetare a Grupului MedLife anunţă că un întreg lot de 92 de probe, analizat în această etapă a studiului de secvenţiere, conţine tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Probele au fost selectate în mod aleatoriu şi potrivit raportului, provin din următoarele judeţe: Bucureşti – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Braşov – 9 cazuri, Dâmboviţa – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galaţi şi Constanţa – câte 3 cazuri, Argeş – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa şi Sibiu câte un caz.
Pe lotul analizat nu s-a identificat prezenţa altor tulpini
Reprezentanţii companiei nu au identificat pe lotul analizat prezenţa altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană. De la începutul pandemiei, MedLife a secvenţiat în laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificând mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina britanică raportate la nivel naţional şi 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană.
„În urmă cu mai puţin de trei luni anunţam identificarea primelor cazuri care conţineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, ştiind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecţiozitate, dar şi de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalenţa pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie şi ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toţi. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauţi, să respectăm cu stricteţe măsurile de protecţie, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt‟, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.
Studiul de secvenţiere continuă
Reprezentanţii MedLife au anunţat că vor continua programul de secvenţiere pentru a monitoriza evoluţia pandemiei la nivel naţional şi pentru a anunţa în timp util autorităţile în privinţa noilor tulpini apărute. Mai mult, compania a precizat că urmează să facă o evaluare a situaţiei epidemiologice la nivel regional, prin secvenţierea probelor provenite din ţările vecine, pentru a identifica eventualele riscuri din zonele de tranzit. „În paralel cu monitorizarea pandemiei la nivel naţional, ne-am propus să luăm pulsul din punct de vedere epidemiologic în ţările aflate la graniţă cu România pentru a informa autorităţile în timp util asupra unor eventuale riscuri din zonele de tranzit. Primele probe pe care le-am dat deja în lucru sunt cele provenite din Republica Moldova. Dincolo de dorinţa de a amplifica eforturile şi acţiunile de sprijin în lupta cu pandemia oferite Republicii Moldova de către autorităţilor române, ne propunem să oferim informaţii relevante cu privire la evoluţia noilor tulpini la graniţa de est a României. Secvenţierea probelor o vom realiza exclusiv din fonduri proprii fiind o continuare a demersului nostru social în scop de monitorizare a pandemiei‟, a declarat Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO al Grupului MedLife.