Un nou număr TelVerde pentru ajutor psihologic

21 aprilie 2020   Dragoste și sex

A trecut mai bine de o lună de zile de când stăm în case pentru a ne proteja de noul coronavirus. Însă, distanţarea socială poate produce efecte secundare grave. Este vorba de sănătatea minţii care, dacă nu este protejată, poate cădea pradă în această perioadă depresiei, atacurilor de panică sau anxietăţii.

De altfel, începând din această săptămână, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu ajutorul unor voluntari din societatea civilă şi împreună cu Asociaţia Proacta EDU, a lansat o linie verde pentru suport psihologic. Astfel, persoanele care se simt copleşite de de stres, tensiune, anxietate, singurătate, frică, cele care suferă atacuri de panică sau se simt depresive, pot suna la numărul de telefon 0800070030. Apelul este gratuit, din orice reţea şi se poate suna de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00-24.00.

Acesta este al doilea număr de tip TelVerde lansat de autorităţi, pe lângă cel dedicat exclusiv informaţiilor despre Covid-19, care este 0800800358.

Citeşte şi: Cum să-ţi protejezi sănătatea când apar simptomele de coronavirus

„Această iniţiativă vine în sprijinul populaţiei României într-un moment dificil în care adaptabilitatea şi rezilienţa psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experţi, reprezentanţi ai mediului asociativ, minorităţi, persoane cu dizabilităţi, etc.”, a declarat Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cei care apelează la noul număr TelVerde vor fi puşi în legătură cu psihoterapeuţi sau cu voluntari care fac parte din proiect, astfel încât să primească răspunsul şi sprijinul aferent situaţiei în care se regăsesc.

Conform Asociaţiei Proacta EDU, chiar din prima zi a lansării liniei verzi, au început să curgă strigătele de ajutor, fiind înregistrate în jur de 30 de apeluri pe oră. Foarte mulţi oameni spun că au probleme de respraţie, se simt paralizaţi de frică şi au palpitaţii. Acestea sunt simptome „clasice” ale unui atac de panică.

Tocmai de aceea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă roagă cetăţenii să apeleze această linie verde când cred că suferă un atac de panică sau au o stare depresivă şi să nu cheme imediat Salvarea. Un număr foarte mare de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 este pentru atacuri de panică sau stări de anxietate, care nu pun în pericol viaţa şi nu necesită tratament medical urgent. De altfel, grupul de suport de la TelVerde vă va recomanda un consult de specialitate, dacă este cazul.

Mai multe