Urmăreşte aceste semne şi vei descoperi când ai de-a face cu un manipulator versat
Comunicarea cu o persoană manipulatoare este o încercare grea, pentru că trebuie să fii mereu în gardă. În mod obişnuit, într-o discuţie cu cineva, încerci să te faci înţeleasă şi să înţelegi, dar un manipulator se învăluie în mister şi eşti nevoită să fii vigilentă pentru a te proteja.
Cum recunoşti un manipulator? Pune în aplicare următorul mini-test pentru a vedea dacă este demn de încrederea ta sau nu. Observă cu atenţie dacă îşi termină frazele când vorbeşte sau, de cele mai multe ori, te lasă pe tine să-i interpretezi apropourile. Dacă tu eşti cea care citeşte printre rânduri şi-i propune să-l ajute cu diverse lucruri, atunci el nu-şi va asuma niciodată responsabilitatea propunerilor făcute indirect. Foloseşte formulări care au mai multe sensuri sau cuvinte ambigue? Citeşte în continuare ce semne îţi arată că ai în faţă un manipulator în serie!
Indicii clare că manipulează şi ce e de făcut
Dacă utilizează expresii ori se exprimă în idei cu multiple înţelesuri, să ştii că nu e bine. Acesta este un indiciu că ai de-a face cu un manipulator care caută să te convingă de ceva fără să-ţi dai seama. Are un vocabular prea specific cu termeni pe care nu-i înţelegi? E posibil să ai în faţă un manipulator care doreşte să preia controlul şi să capete autoritate asupra ta, bazându-se pe faptul că nu vei îndrăzni să te arăţi stânjenită de teamă să nu-ţi dezvălui ignoranţa.
Fii atentă şi la micile schimbări ale limbajului corporal. Roşeşte la unele replici ale tale? Are gesturi neobişnuite pentru el (îşi ţine braţele încrucişate sau în poziţii încordate), ticuri care îi trădează nervozitatea? Ai câteva semne clare să se întâmplă ceva.
Observi că face orice numai să nu-ţi răspundă la o întrebare incomodă? E un mod de a se apăra şi de a nu-ţi face o mărturisire care s-ar putea să ducă la conflict. Şi asta tot un fel de denaturare a adevărului este, pentru că te minte prin omisiune.
Oricine are ceva de ascuns nu te priveşte direct în ochi. La fel poate face şi el. Vorbeşte cu tine, aduce argumente, dar ochii lui alunecă mereu în altă direcţie, evitând contactul vizual cu tine.
Este mereu în defensivă
O discuţie pe ocolite, cu replici însoţite de puţin umor, poate clarifica multe. Pune-i cât mai multe întrebări, unele chiar de două ori pentru a afla dacă a spus adevărul. Sau pune-l pe jar, apoi observă cum reacţionează. Dacă începe să se agite şi să se apere dând o mulţime de argumente înseamnă că temerile tale sunt fondate. Ştii cum se spune: „Cine se scuză se acuză”.
Nu lăsa nimic declarificat
Învaţă să preîntâmpimi orice tentativă de manipulare şi reacţionează sistematic. Oferă o replică la fiecare remarcă. E mod de a-i arăta că nu te laşi păcălită cu uşurinţă. De asemenea, constrânge-l să fie cât mai clar, să nu-ţi evite întrebările. să reformuleze sau să-ţi confirme dacă ai înţeles bine ceea ce a spus.
Ţine-ţi sub control stările emoţionale
O persoană manipulatoare caută întotdeauna să te facă să simţi vină, teamă, ruşine, emoţii negative în general. N-o lăsa să abuzeze de tine şi încearcă să vezi clar jocul pe care-l face. Observă cum a reuşit să te aducă în acea stare, apoi ia deciziile care sunt necesare fără a ţine cont de emoţii. Curând, îşi va da seama că nu te poate controla şi va căuta pe altcineva pe care să-l ducă cu zăhărelul.
@shutterstock