V-aţi despărţit şi îl urmăreşti pe reţelele sociale? Legătura între gelozie şi timpul petrecut pe Facebook

19 iulie 2021   Dragoste și sex

În general, despărţirea de partener nu este o decizie uşor de urmat. Multe persoane fac acest pas cu un nod în gât şi speriate de viaţa solitară. Chiar şi după ce se despart şi au luat o decizie fermă, unele persoane obişnuiesc să fie geloase pe foştii parteneri şi ajung să le urmărească activitatea pe reţelele de socializare. De ce se întâmplă acest lucru?

În multe situaţii, chiar şi după ce ambii parteneri au luat decizia să se despartă şi sunt împăcaţi cu această decizie, aceştia tind să îşi formeze un obicei destul de ciudat, pentru unii - urmăritul fostului partener pe reţelele de socializare. Vedem acest lucru tot mai des, însă de ce totuşi apare acest obicei de neînţeles? Oamenii de ştiinţă au studiat această situaţie şi au ajuns la o concluzie. Află care este explicaţia pentru care se instalează această curiozitate, dar şi dacă este dăunătoare sau nu!

Un studiu de la Universitatea Western, din Ontario a constatat că 88% dintre persoanele active pe Facebook tind să îşi verifice foştii iubiţi, arată site-ul yourtango. Deşi pare un lucru destul de ciudat, specialiştii spun că acest lucru este extrem de natural şi nu ar trebui să fie condamnat: „Suntem proiectaţi să primim atenţie din partea altor oameni. Chiar dacă am rupt legătura cu cineva, vrem să credem că nimeni nu ne poate înlocui. Vrem să ştim că suntem persoane bune, aşa că sperăm ca persoana cealaltă nu ne va înlocui şi va fi puţin tristă în urma despărţirii‟, a spus psihologul Pamela Rutledge, care studiază impactul tehnologiei asupra vieţii.

Când devine dăunător acest obicei

Psihologul a subliniat că persoanele care fac acest lucru nu ar trebui să se simte vinovate pentru că îşi urmăresc foştii pe reţelele de socializare: „Nu pui în pericol pe cineva, ci doar eşti cu adevărat curios. Evident, există o linie fină. Dacă investeşti mult timp urmărind pe cineva, atunci probabil ar trebuie să evaluezi modul în care îţi petreci timpul. În acel moment, deja este despre tine şi nu despre cealaltă persoană‟.

În plus, studiul a constatat că există o legătură între gelozie şi timpul petrecut pe Facebook, femeile fiind mai predispuse la gelozie, decât bărbaţii. Potrivit specialiştilor, cu cât oamenii găsesc mai multe informaţii „interesante‟, cu atât îşi vor dori mai multe, iar din cauza acestui ciclu, s-ar putea să ajungă să fie rănite şi mai mult.

Aşadar, deşi verificare foştilor prin intermediul reţelelor de socializare este o practică normală, însă specialiştii spun că în momentul în care acest lucru se transformă în obsesie, trebuie să iei o pauză şi să te concentrezi mai mult pe propria persoană.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe