Vaccinarea anti-COVID-19: unde te înscrii şi cum raportezi reacţiile adverse

29 decembrie 2020   Dragoste și sex

Românii se pot programa online pentru administrarea vaccinului anti-COVID-19. Totodată, există şi o platformă unde se pot raporta reacţiile adverse ale vaccinului.

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat că a fost deschisă platformă online unde românii se pot programa pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19.

Programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina https://programare.vaccinare-covid.gov.ro 

„Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuţia dozelor de vaccinare şi evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populaţia generală din etapa a 3-a.”, se arată într-un comunicat de presă.

Cum te programezi  

Persoanele care se planifică la vaccinare îşi creează un cont pe baza datelor de identificare şi a numărului de telefon. În contul creat, cetăţenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare şi rapelul (cea de-a doua doză).

În momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărţii de identitate.

 Cine se poate programa 

Potrivit datelor transmise de autorităţi, în prima fază se pot programa pentru vaccin cei din domeniul sănătăţii şi social - sistem public şi privat:

  • personalul din spitale şi unităţi ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate şi pază şi alte categorii;
  • personalul din sistemul de medicină de urgenţă: ambulanţă, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
  • personalul din medicina primară – din reţeaua de medicină de familie, medicină şcolară şi asistenţă medicală comunitară;
  • personalul din laboratoare, farmacii şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii;
  • personalul din serviciile stomatologice;
  • medici rezidenţi, elevi şi studenţi cu profil medical;
  • paramedici şi alţi voluntari care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare;
  • personalul de îngrijire care îşi desfăşoară activitatea în centrele rezidenţiale şi medico-sociale;
  • personalul care acordă îngrijiri medicale şi sociale la domiciliu;
  • personalul din serviciile de sănătate publică şi anume din Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică;
  • personalul din unităţile sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie;
  • personalul din centrele de dializă şi transfuzii;
  • personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare

Unde raportezi reacţiile adverse ale vaccinului

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a pus la dispoziţia pacienţilor şi angajaţilor din domeniul medical noile fişe de raportare a reacţiilor adverse suspectate în urma vaccinării anti-COVID-19. Raportarea poate fi făcută atât on-line, cât şi prin modalităţile clasice de raportare – completarea fişei de reacţii adverse şi transmiterea acesteia către Direcţia Farmacovigilenţă si Managementul Riscului. Mai multe informaţii se pot afla aici - https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-suspectate-vaccin-covid-19/

Mai multe