Viaţa în trei: tu, el şi alcoolul

7 mai 2020   Dragoste și sex

Certuri, violenţă, izolare... Viaţa alături de o persoană dependentă de alcool este un continuu chin. Nu există zi fără scandal, fără reproşuri, uneori şi cu agresiuni fizice. Viaţa intimă are, şi ea, de suferit. Iar tot mai mulţi bani se duc pe băutură. Te simţi stresată, singură, deprimată... Ce este de făcut?

Beţiile frecvente nu doar că îi pot crea probleme grave de sănătate celui în cauză, dar afectează şi viaţa de familie. Conform psihologilor, o persoană care bea prea mult încearcă, de fapt, să umple un gol sau să uite de anumite probleme. Alcoolul devine, astfel, o cale de evadare, de relaxare. Numai că beţiile nu rezolvă niciodată probleme, dimpotrivă, creează unele noi.

Depresie, izolare şi violenţă

Traiul alături de un partener beţiv implică, adesea, violenţă verbală şi chiar fizică. Acesta are mai tot timpul de reproşat ceva. Iar reproşurile duc, de obicei, la certuri grave. Ca urmare, partenerul afectat devine anxios, deprimat, înspăimântat chiar şi ajunge, treptat, să se izoleze de familie şi de prieteni ca să-şi ascundă ruşinea şi, uneori, vânătăile.

Majoritatea cuplurilor în care există un partener care are probleme cu băutura ajung la divorţ. Până acolo, însă, cei care nu beau pot petrece mulţi ani încercând să salveze relaţia. O fac, de obicei, din iubire pentru copii, din motive financiare sau din obişnuinţa de a avea persoana de lângă ei aproape. Adesea se manifestă şi aşa-zisul eroism, dorinţa partenerului de a-l salva pe celălalt.

Tu eşti pe primul plan

Un partener alcoolic îţi face viaţa cât se poate de tensionată, iar primul lucru de care ai nevoie într-o asemenea situaţie estesă te îngrijeşti. Dacă simţi că ai început să ai probleme de sănătate, nu amâna un consult medical. Pe de altă parte, dependenţa de alcool nu se rezolvă peste noapte. Deci, dacă crezi că îţi poţi salva relaţia, ai nevoie de multă răbdare şi hotărâre. În cazul în care, însă, beţiile se lasă cu abuz fizic, este cazul să ceri ajutor de specialitate şi să pui siguranţa ta pe primul plan. Chiar dacă nu divorţezi, o separare te-ar putea ajuta să vezi lucrurile mai clar.

Totul depinde de el

Reproşurile că bea prea mult nu ajută cu nimic. Ba dimpotrivă, îi dau partenerului un motiv în plus pentru a bea şi mai mult, acuzându-şi "jumătatea" că "Din cauza ta am ajuns să beau". Aşteaptă ca partenerul tău să fie lucid şi abia atunci vorbeşte cu el. Dacă acceptă că are o problemă, este un prim pas pozitiv. Următorul pas necesar ar fi să-l convingi să urmeze un tratament pentru dezalcoolizare - dacă este alcoolic - sau să renunţe la alcool.

Discuţiile prin care îţi exprimi înţelegerea faţă de problemele prin care trece şi sprijinul tău sunt esenţiale în această luptă. Este important, deci, să te înarmezi cu răbdare şi să nu abandonezi dacă întreg procesul durează prea mult sau în faţa numeroaselor recăderi.

Mai multe