Vitamina D, noua „armă” contra COVID-19. Care este doza zilnică necesară şi cum o obţii

3 noiembrie 2020   Dragoste și sex

Cercetările subliniază rolul important al vitaminei D în prevenirea infecţiilor. În lunile reci, din cauza lipsei soarelui, principalul furnizor de vitamina D în organism, specialiştii recomandă suplimentarea din septembrie şi până în martie.

Recent, specialiştii din Marea Britanie au cerut ministerelor suplimentarea alimentelor de bază cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus. Acest lucru este susţinut de studiile care arată rolul important al vitaminei D în prevenirea infecţiilor. De exemplu, un studiu recent din Spania a arătat că 82% dintre pacienţii internaţi cu noul coronavirus (dintr-un eşantion de 216 de participanţi) aveau o deficienţă de vitamina D.

Vitamină cu roluri multiple

Vitamina D este unul dintre micronutrienţii esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Există mai multe forme ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătate: vitamina D2, realizată de plante, şi vitamina D3, produsă natural de organism în urma expunerii la soare. Ambele forme sunt prezente şi în alimente. Mai este cunoscută şi sub denumirea de calciferol.

Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, minerale necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Asigură funcţionarea normală neuromusculară, reglează ritmul cardiac, este necesară pentru formarea şi dezvoltarea creierului şi este implicată în prevenirea unor boli autoimune precum artrita reumatoidă.

Vitamina D are un rol important şi în menţinerea imunităţii, prevenind infecţiile.  

Cercetările din ultimii ani au arătat că vitamina D poate preveni şi unele forme de cancer precum cel de colon, de sân şi de prostată.  

Surse de vitamina D

Vitamina D este sintetizată în organism în urma expunerii la soare (10 – 15 minute de stat la soare sunt suficiente pentru obţinerea dozei zilnice necesare) sau prin consumul unor alimente care o conţin.

Cele mai bune surse naturale sunt: uleiul de peşte, somonul, gălbenuşul, tonul, ciupercile, ficatul de vită, laptele şi untul.

Necesarul zilnic în funcţie de vârstă

Doza zilnică necesară de vitamina D este exprimată în unităţi internaţionale.

În funcţie de vârstă, necesarul este următorul:

  • Copiii cu vârsta între 0 şi 12 luni – 400 UI/zi
  • Persoanele cu vârste cuprinse între 1 si 70 de ani, femei gravide şi lăuze – 600 UI/zi
  • Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Producţia se vitamina D3 scade pe măsura înaintării în vârstă.

Poate fi nevoie de administrarea de suplimente

La persoanele cu deficit de vitamina D, medicul poate recomanda administrarea de suplimente care o conţin. Înainte, medicul recomandă efectuarea analizei de vitamina D din sânge. Limitele normale al cantităţii de vitamina D sunt cuprinse între 20 nanograme/ml şi 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D.   

Mai multe