Wu Zetian – prima femeie care a condus China

17 iulie 2019   Dragoste și sex

O împărăteasă hotărâtă şi nemiloasă, Wu Zetian a avut o domnie controversată, dar şi o viaţă surprinzătoare. Şi-a urmărit scopul până în pânzele albe, reuşind, astfel, să fie prima şi singura împărăteasă femeie care a condus China, perioadă în care ţara a înflorit.

Schimbările au început să apară, mai ales în ceea ce privea statutul femeilor, care nu aveau atunci dreptul de a deţine o proprietate sau de a avea un cuvânt de spus în politică. Ele se ocupau cu creşterea copiilor şi cu treburile casnice. O dată cu venirea ei la putere, în timpul dinastiei Tang (618-906), Wu Zetian a început să îşi facă simţită prezenţa prin schimbări care aveau să rămână în istorie. Spre exemplu, tradiţia prin care picioarele femeilor erau micşorate nu a mai fost obligatorie.

Educaţia şi-a spus cuvântul

Pentru că a avut privilegiul de a se naşte într-o familie bogată, Wu a avut parte de o educaţie aparte. Astfel, ea ştia să citească, să scrie, dar şi să cânte. Mediul în care a trăit a făcut-o să se autodepăşească şi să aspire cât mai departe. La doar 14 ani, Wu Zetian a ajuns să fie concubina imperială a împăratului Taizong. Dar scopul ei era unul măreţ, pentru care era hotărâtă să lupte. Astfel, în scurt timp devenit secretară la palat, continuându-şi educaţia şi mărindu-şi şansele de reuşită.  În timp, a primit şi cel mai înalt rang în rândul concubinelor împăratului.

Răsturnare de situaţie, în favoarea ei

După moartea împăratului Taizong, deşi părăseşte palatul cu gândul de a deveni călugăriţă budistă, i se oferă şansa de a reveni în rândul consoartelor. În mod ironic, chiar împărăteasa Wang, soţia actualului împărat al Chinei, Gaozong, o cheamă pentru a o ajuta. În scurt timp, situaţia se îndreaptă tot în favoarea ei, ea înlocuindu-le atât pe consoarta Xiao, cât şi pe împărăteasa care i-a cerut ajutorul. În acel moment, a început o luptă pentru putere între cele trei femei. Mai târziu, Wu a dat naştere unei fetiţe care a murit la scurt timp, iar împărăteasa a fost cea acuzată de uciderea copilului. Gurile rele, însă, spuneau că Wu şi-ar fi omorât cu cruzime propriul copil, pentru a o înlătura pe Wang, şi să ajungă, astfel, la putere. Acela a fost momentul în care împăratul a înlocuit-o pe împărăteasă cu Wu Zetian. Ajungând unde şi-a dorit, aceasta şi-a arătat imediat puterea, dând ordin să fie executate, atât concubina Xao, cât şi împărăteasa Wang.

Citeşte şi: Ea este românca angajată de o faimoasă editură britanică pentru a da culoare operelor lui Shakespeare şi ale lui Charles Dickens

O împărăteasă care a adus schimbarea

Anul 675 a fost cel care i-a adus gloria.  Împăratul Gaozang s-a îmbolnăvit şi a numit-o pe Wu regenta sa, reuşind, astfel, să devină prima împărăteasă a Chinei, în anul 690. Dorinţa ei de a răzbi s-a văzut în tot traseul parcurs de aceasta, reuşind să demonstreze prin propriile forţe că este capabilă să stăpânească poziţia pe care o deţinea. Astfel, a avut de dat mai multe examene grele, pe care a ştiut să le treacă cu brio, dovedindu-şi pregătirea şi superioritatea. Din acel moment, schimbările au început să apară în rândul ţăranilor: a micşorat taxele, a creat noi locuri de muncă si astfel, agricultura a început să prospere. Chiar şi religia a fost schimbată de Wu Zetian, taoismul fiind înlocuit cu buddhismul.

Mai multe