Avem prima secţie de terapie intensivă mobilă

8 aprilie 2020   Ghid de viață

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă prin Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul Lidl România, a achiziţionat prima secţie de terapie intensivă mobilă din ţara noastră, în valoare de 264.930 de Dolari. Aceasta va putea prelua pacienţii bolnavi de Covid-19, aflaţi în stare critică.

Noua secţie mobilă de terapie intensivă, amplasată pe structura unui tir, poate fi deplasată rapid oriunde în ţară, crescând capacitatea celor mai aglomerate spitale de a oferi îngrijire pacienţilor. Secţia va fi staţionată în curtea unui spital supraaglomerat din prima linie de luptă cu noul coronavirus, putând fi racordată atât la reţeaua electrică cât şi la cea de oxygen a spitalului. Secţia va putea prelua un număr de 12 pacienţi care au nevoie de terapie intensivă.

„Această unitate de terapie intensivă este unică în România, folosirea ei dându-ne posibilitatea să îmbunătăţim semnificativ evoluţia pacienţilor cel mai grav afectaţi de infecţia cu SARS–CoV–2”, a spus Dr. Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„ Având in vedere experienţa altor ţări europene care s-au confruntat deja cu o lipsă a locurilor în secţiile de terapie intensivă, precum şi dinamica rapidă într-un astfel de context la nivel naţional, un număr de patru astfel de unităţi mobile ar creşte semnificativ capacitatea României de a gestiona pacienţii critici în perioada ce va urma, exact acolo unde este cea mai mare nevoie. În acest context încurajăm şi alţi investitori să se alăture acestui demers susţinut de LIDL România. Le mulţumim tuturor celor care vin în sprijinul colegilor care se alfă în linia întâi, avem nevoie să vă simţim aproape şi să ştim că aveţi încredere în noi şi în toate eforturile depuse zi şi noapte de colegii mei”, a mai menţionat Arafat.

Citeşte şi: Scut pentru spitale, o nouă campanie

La rândul său, Frank Wagner, CEO Lidl România, a declarat: „Traversăm o perioadă fără precedent, în care pandemia de coronavirus pune o presiune uriaşă pe sistemele medicale din toată lumea. Pentru a putea face faţă acestei situaţii, este nevoie de solidaritate la nivelul întregii societăţi şi de sprijin din partea mediului privat”.

„Pentru noi, Lidl România, investiţia în dezvoltarea serviciilor medicale de urgenţă este de mulţi ani o prioritate şi ne-am bucurat să putem colabora de-a lungul timpului cu DSU şi cu Fundaţia pentru SMURD în mai multe proiecte naţionale, care au salvat deja multe vieţi. Acum, continuăm acest parteneriat de lungă durată, pentru a suplimenta capacitatea României de a oferi îngrijirile necesare pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus şi aflaţi în stare gravă”, a adăugat Wagner.

Aceast tip de unitate mobilă va fi inclusă în dotarea României de răspuns la dezastre şi va putea fi folosită în orice situaţie de catastrofă care generează victime multiple, cum ar fi în cazul unui cutremur. După încheierea acestei crize, unitatea de terapie intensivă mobilă va putea funcţiona inclusiv ca un centru mobil de simulare pentru medicii rezidenţi în ATI şi medicină urgenţă.

Mai multe