Bărbatul care a inspirat personajul din filmul „Prinde-mă dacă poţi!”, unul dintre cei mai mari escroci din istorie

21 mai 2021   Ghid de viață

Frank Abagnale este bărbatul care s-a remarcat prin inteligenţa sa sclipitoare, care l-a şi ajutat să comită numeroase infracţiuni. De altfel, a şi fost cooptat de FBI pentru a oferi consultanţă în domeniul securităţii financiare.

Personajul real care a inspirat personajul din „Prinde-mă dacă poţi!”, rol interpretat de Leonado Di Caprio, este unul dintre cei mai talentaţi impostori din toate timpurile.

Frank Abagnale a avut, de-a lungul „carierei” infracţionale cel puţin opt identităţi. Acesta s-a născut în 1948 în celebrul cartier Bronx din New York, având mama de origine franceză, iar tatăl italo-american. A comis prima escrocherie în adolescenţă, victima fiind chiar tatăl său. Victima i-a împrumutat cardul bancar, fără să ştie că fiul său va face o şmecherie care avea să îi aducă un „profit” de 3.400 de dolari.

Nu a durat mult până când Abagnale a devenit expert în fraude bancare.

De asemenea, a pretins că este pilot şi chiar a obţinut o uniformă de la Pan Americam World Airways. Se estimează că a efectuat peste 250 de zboruri în 26 de ţări, timp în care s-a cazat gratis la diverse hoteluri.

O altă identitate avută de celebrul escroc american a fost cea a unui medic pediatru, Frank Williams. „Cariera” lui de pediatru nu a avut însă prea mare succes. Ca „doctor”, a fost în pericol de a se da de gol când nu a ştiut să pună un diagnostic unui copil care era pe punctul de a se sufoca.

Nu a durat mult până ce Abagnale şi-a inventat o nouă identitate, de această dată a unui avocat. A reuşit acest lucru falsificând o diplomă a prestigioasei universităţi Harvard. Frank Abagnale a fost însă deconspirat.

Frank Abagnale a executat cinci ani de închisoare, fiind eliberat în schimbul oferirii de consultanţă pentru FBI în domeniul securităţii financiare. În 1980 şi-a scris fabuloasa experienţă de viaţă în cartea „Prinde-mă dacă poţi!”, care a stat la baza filmului cu acelaşi nume din 2002.

Mai multe