Bizarerii din lumea florilor: de la exprimarea sentimentelor până la acte de eroism

27 iunie 2020   Ghid de viață

Sunt frumoase şi gingaşe. Parfumate şi colorate. Îţi fură imaginaţia şi îţi îmblânzesc supărările. Nu este un clişeu, florile chiar ne fac viaţa mai frumoasă. Au inspirat iubiri, poeţi şi legende, dar în spatele lor se ascund şi lucruri care mai de care mai bizare.

Vorbeşti floriografia?

Se zice că plantele simt dacă în jurul lor este o energie negativă sau pozitivă, aşa că dacă le vorbeşti frumos s-ar putea să înflorească mai spectaculos. Şi, că tot veni vorba de limbi străine, ştiai că există una doar a florilor? Floriografia se „vorbeşte“ de mii de ani, însă a atins apogeul în epoca victoriană, când florile erau considerate o metodă conservatoare acceptabilă de a exprima sentimentele şi de a flirta. Floriografia era un dicţionar floral propriu-zis, prin care o persoană trimitea mesaje co­dificate cuiva, prin intermediul florilor. Astfel, un buchet era o întreagă scrisoare! Dacă primeai, de exemplu, o crizantemă albă, însemna un adevăr, pe când o crizantemă galbenă se traducea în amor trecător, iar dacă iubita nu îţi răspundea la mesaj, îi puteai trimite flori de cucută, care însemnau: „Voi muri din cauza ta“.

Mai citeşte şi: Leacuri contra gingiilor inflamate

Somnifer? Nu, gerbere!

Ai insomnii? Uită de somnifere şi de numă­rat oi! Aşază, în schimb, o vază cu gerbere lângă pat. Aceste flori drăguţe şi colorate emit oxigen şi absorb monoxidul de carbon şi toxinele noaptea, ajutându-te să adormi mai uşor şi să ai un somn odihnitor. Se spune că sunt de un real ajutor persoanelor care suferă de apnee în somn.

Actul de eroism al florii-soarelui

Consecinţele dezastrului nuclear de la Cernobîl au fost – şi rămân – dezastruoase. Dacă omul nu a putut sări, atunci, în ajutorul naturii, a făcut-o floarea-soarelui. O „armată“ de plute încărcate cu plante de floarea-soarelui au fost trimise pe râul Pripyat, pe malul căruia era con­struită centrala, pentru a curăţa apele contami­nate. S-a descoperit că rădăcinile florilor elimină până la 95% din radioactivitate prin absorbirea contaminanţilor din apă.

Mai citeşte şi: Plante pentru reglarea tensiunii arteriale

Un trandafir de milioane

În anul 2006, englezul David Austin, un faimos crescător de trandafiri, a prezentat-o lumii pe Juliet, o roză splendidă, a cărei obţinere a durat 15 ani şi a costat 4,37 milioane de dolari. În prezent, Juliet e considerat a fi cel mai scump trandafir de seră din lume. Şi, pentru că tot vorbim de trandafiri, dintre cele aproximativ 270.000 de specii de flori ale lumii, vreo 35.000 sunt specii de trandafiri.

Miroase ciocolata

Ai auzit vreodată de „ciocolata cosmos“? Nu, nu este un univers al ciocolatei sau vreo planetă tocmai descoperită, plină de arbori de cacao! Este o floare ca o margaretă, cu petale de culoare vişiniu-închis, ca un vin bun de Burgundy sau ca o ciocolată cu nuanţe de chilli. I s-a spus „ciocolata cosmos“ nu datorită culorii, ci mirosului de ciocolată.

Mai citeşte şi: ,,Planta centenarilor" scade glicemia şi colesterolul

Sursa foto: Pixabay

Mai multe