Boala care o macină fizic şi psihic pe Lady Gaga. Este o afecţiune incurabilă, care produce dureri în tot corpul

16 iunie 2020   Ghid de viață

Lady Gaga a anunţat în 2017 că este diagnosticată cu fibromialgie, afecţiune cu manifestări confuze, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Boala nu poate fi vindecată, dar există tratamente care ajută la reducerea simptomelor.

Lady Gaga a vorbit despre fibromialgie în documentarul Netflix despre viaţa şi cariera ei, „Five Foot Two”, unde a mărturisit că boala îi provoacă dureri fizice severe, îngreunându-i atât viaţa profesională, cât şi modul de viaţă. Vedeta a declarat că fibromialgia are, de asemenea, un efect profund asupra stării sale psihice. Cântăreaţa a fost nevoită să îşi amâne cele 18 concerte europene programate în turneul mondial „Joanne World Tour” din 2017.

Ce este fibromialgia

Pentru că simptomele ei se confundă cu cele ale bolilor reumatismale, fibromialgia este diagnosticată, de cele mai multe ori, greşit. De asemenea, boala mai poate fi diagnosticată ca sindrom al oboselii cronice sau chiar ca afecţiune psihică, din cauza componentei depresive. Deşi figurează în nomenclatorul de boli al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încă din 1992, fibromialgia nu este încă foarte cunoscută. Unii specialişti nu consideră fibromialgia o boală, deşi durerile musculare şi articulare, oboseala şi tulburările de somn afectează semnificativ viaţa pacientului. Nu se ştie exact care sunt cauzele acestei afecţiuni, unele cercetări asociind-o cu unele modificări prezente la nivelul unor neurotransmiţători. De asemenea, implicate pot fi dezechilibrele hormonale.

Poate fi însoţită şi de anxietate

Se poate vorbi de fibromialgie atunci când durerile de spate, umeri, gât şi articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin trei luni, când acestea devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn şi de oboseală accentuată. Un alt criteriu pentru diagnosticul acestei boli este apariţia senzaţiei de durere la presiunea în anumite puncte sensibile caracteristice fibromialgiei, cel puţin 11 din cele 18. Alături de aceste simptome, mai pot apărea stări depresive, anxietate, rigiditate sau „înţepenire” a corpului, dureri de cap şi faciale, tulburări digestive, precum şi unele probleme de concentrare. Simptomele se pot amplifica în contextul unor evenimente stresante sau după unele traume fizice.

Femeile, mai afectate decât bărbaţii

Peste 70% din cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei, cele mai afectate fiind cele cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Potrivit mai multor cercetări, hormonii sexuali feminini ar influenţa apariţia acestei boli. Dimpotrivă, testosteronul, hormon sexual masculin, le oferă bărbaţilor o oarecare protecţie în faţa acestei afecţiuni. Sunt mai expuse bolii persoanele anxioase şi depresive, precum şi cele cu un sistem imunitar slăbit, persoanele sedentare sau, dimpotrivă, cei care au o activitate fizică intensă. De asemenea, fibromialgia este mai frecventă la cei care suferă de artrită reumatoidă, de lupus eritematos (boală autoimună) şi de insuficienţă tiroidiană.

În general, pacienţii care prezintă simptomele bolii primesc tratament pentru atenuarea oboseli, durerii şi depresiei. Este ideal ca terapia acestei boli să se efectueze într-un centru de recuperare medicală, unde se pot realiza şedinţe de kinetoterapie, masaj şi fizioterapie. 

Foto: Shutterstock

Mai multe