Camera de Chihlimbar, „a opta minune a lumii” dispărută în condiţii misterioase

5 martie 2021   Ghid de viață

Una dintre cele mai preţioase creaţii ale omenirii, Camera de Chihlimbar a fost realizată în secolul al XVIII-lea de artizanii prusaci. Dispariţia acestui salon preţios rămâne una dintre marile enigme ale istoriei.

În 1701 a început construcţia Camerei de Chihlimbar, care urma să fie asamblată în cadrul Palatului Charlottenburg, casa lui Friedrich I, primul rege al Prusiei. A fost schiţată de sculptorul baroc Andreas Schlüter şi construită de Gottfried Wolfram, specialist danez în chihlimbar. Regele prusac i-a dăruit această Cameră ţarului Rusiei, Petru cel Mare, care a rămas impresionat de frumuseţea ei în timpul unei vizite. Astfel, s-au consolidat relaţiile ruso-prusace. Camera de Chihlimbar a fost transportată în Rusia cu vaporul, în 18 cutii de mari dimensiuni. Iniţial, Camera a fost instalată la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg, iar în 1755, ţarina Elisabeta a ordonat mutarea ei în palatul său de la Tsarskoie Selo.

În afară de chihlimbar, Camera avea în componenţă şi numeroase pietre semipreţioase, fiind considerată atunci, „a opta minune a lumii”. Estimările specialiştilor arată că valoarea Camerei de Chihlimbar s-ar fi ridicat la 142 de milioane de dolari actuali. De-a lungul timpului, camera a fost loc de odihnă pentru ţarina Elisabeta, sală de întâlnire pentru Ecaterina cea Mare sau sală pentru trofeele ţarului Alexandru al II-lea.

Cum şi când a dispărut

Camera de Chihlimbar a fost mutată în 1941, în timpul Operaţiunii Barbarossa iniţiată de Hitler. Preţiosul salon a fost împachetat şi expediat în Germania.  Camera de Chihlimbar a dispărut în condiţii neelucidate. Se crede că a fost distrusă în timpul bombardamentelor din 1944. Au apărut şi alte teorii. Potrivit uneia dintre ele, preţiosul salon ar fi fost împachetat şi depozitat pe fundul Mării Baltice.

În 1979, la Tsarskoie Selo a început reconstrucţia Camerei de Chihlimbar, care a costat 11 milioane de dolari.   

Mai multe