Când trecem la ora de iarnă. Se va renunţa sau nu la schimbarea orei?
La nivel european au existat iniţiative de schimbare sau nu a orei. Pandemia a dat însă peste cap aceste iniţiative.
Mai exact, statele membre urmau să informeze până la finalul lunii aprilie dacă sunt sau nu de accord cu rămânerea la ora de vară, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel încât termenul de informare a fost prelungit până în primăvara anului viitor.
România va trece la ora de iarnă şi în acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în ultimul weekend din lună, când ora 4,00 dimineaţa va deveni ora 3,00.
Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Ţările care fac parte din Uniunea Europeană au datoria de a informeze Comisia cu privire la alegerea făcută, până anul viitor în luna aprilie.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei
Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.
Pornind de la cererea Parlamentului European, şi ca parte a unei evaluări a dispoziţiilor în vigoare, Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri – cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de Comisia Europeană. 84 % dintre respondenţi au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei, potrivit adevarul.ro.
Prin urmare, Comisia Europeană a concluzionat că nu este necesar ca schimbarea sezonieră a orei să fie reglementată în continuare de la Bruxelles şi că statele membre ar trebui să aibă libertatea de a decide dacă doresc să utilizeze ora de vară sau de iarnă şi de a trata chestiunea la nivel naţional, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.