Ce se va întâmpla cu premiile Nobel de anul acesta

22 septembrie 2020   Ghid de viață

Pandemia de coronavirus a afectat desfăşurarea normală a multor evenimente, iar premiile Nobel nu fac excepţie. Astfel, potrivit Fundaţiei Nobel citate de AFP, ceremonia fizică de decernare a premiilor la 10 decembrie la Stockholm a fost anulată, o premieră din 1944.

Este prevăzută totuşi o ceremonie televizată, în absenţa laureaţilor, care vor primi premiile de la distanţă. Câştigătorii premiilor Nobel pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace şi Economie vor fi anunţaţi între 5 şi 12 octombrie de la Stockholm şi Oslo.    

Totodată, o mică ceremonie de decernare a premiului pentru Pace este prevăzută la Oslo pe 10 decembrie, dar într-un format redus, a anunţat directorul Institutului norvegian Nobel.   

La Stockholm, în fiecare 10 decembrie,  dată care marchează moartea creatorului premiilor suedeze Alfred Nobel,  sunt decernate de comitetele suedeze: Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, la care se adaugă premiul pentru Economie.   

„Ultima dată când nu a avut loc ceremonia la Stockholm, era în 1944”, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a explicat pentru AFP Gustav Källstrand, istoric al Fundaţiei Nobel. „Cu toate acestea, va fi o gală online anul acesta”, a adăugat el.  

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai mult epremii nu au fost nici decernate, nici atribuite, chiar dacă Suedia nu a participat la conflict. Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv în 1945.

Mai multe