Cele mai cunoscute legende cu pisici negre. De la acestea li se trage faima proastă
Pisicile negre au fost mult timp considerate de supersitiţioşi drept creaturi care prilejuiesc apariţia de nenorociri, la fel ca ziua de vineri 13 în care ne aflăm. Poveştile unor astfel de fiinţe magice şi terifiante pot fi găsite în folclorul din întreaga lume. Uneori sunt fantome, alteori sunt zâne sau demoni.
Cu toate că au culturi diferite, ţări ca Scoţia, Thailanda, Islanda şi Australia au în comun câteva poveşti incredibile despre pisici negre malefice. În unele legende, pisica neagră apare ca un vampir care suge sângele copiilor sau este uriaşă şi te poate mânca de Crăciun. Din acest motiv, probabil, pisica neagră a fost asociată cu ideea de spirit rău care atrage ghinionul.
Asocierea pisicilor negre cu răul a fost făcută de mitologia greacă veche. Se spune că Hera, soţia lui Zeus, s-a supărat atât de mult pe un slujitor, Galinthias, care a spus că ea ar împiedica naşterea lui Heracle, încât l-a transformat într-o pisică neagră. Sub această formă, acesta a ajuns slujitor al lui Hecate, zeiţa vrăjitoriei. De asemenea, în Europa Evului Mediu, unii oameni credeau că vrăjitoarele ar putea s㬠se preschimbe într-o pisică negră şi să facă rău. Mult timp pisicile negre au fost stârpite, ceea ce a ajutat la proliferarea şobolanilor, care la rândul lor au răspândit ciuma, boala care a ucis aproximativ o treime din populaţia Europei de Vest.
Pisica neagră din mitologia celtică
În mitologia celtică există o pisică pe nume Sith care este de obicei descrisă ca fiind o pisică neagră de mărimea unui câine, cu o pată albă pe piept. Poporul scoţian credea că pisica Sith căuta să fie prezentă la înmormântări cu intenţia de a fura sufletul celor plecaţi, înainte ca acesta să poată fi revendicat de zei. Ea sărea peste corpul celui decedat, înainte de îngropare. Pentru a evita aceasta, se obişnuia ca mortul să fie păzit tot timpul de cineva, mai ales noaptea, pentru a ţine pisicile negre departe de el până când va fi îngropat. Pentru a le distrage atenţia pisicilor, cei care păzeau decedatul făceau jocuri, cântau sau spuneau ghicitori.
Felina aducătoare de bani, o binecuvântare şi un blestem
Pisica cu bani sau matagotul este o creatură magică din folclorul din sudul Franţei. Matagotul ia cel mai adesea forma unei pisici negre care slijeşte o vrăjitoare rea sau un practicant de magie neagră. Chiar dacă matagoţii erau consideraţi răi, dacă erau prinşi şi îngrijiţi, puteau să aducă beneficii noilor stăpâni. La fiecare masă, aceştia ofereau creaturii prima îmbucătură şi prima înghiţitură de băutură. Dacă păstrau timp îndelungat această practică, matagoţii le ofereau bogăţii şi noroc sub forma unei monede de aur care apărea în fiecare zi. De la această legendă a apărut şi denumirea de pisică aducătoare de bani.
Yule te urmăreşte de Crăciun
Islanda are o serie de obiceiuri fascinante atunci când vine vorba de sărbătorirea Crăciunului. În timp ce în alte ţări, unii se aşteaptă să-l vadă pe Moş Crăciun, copiii din Islanda aşteaptă ca 13 troli să vină să le lingă toate castroanele sau să le fure toţi cârnaţii înainte de a le lăsa dulciuri în pantofii. Aceşti troli sunt numiţi Yule Lads, cei 13 fii ai Grylei, o creatură dintr-o peşteră care află care sunt copiii neascultători şi vrea să-i mănânce. Copiii islandezi se mai tem de Crăciun şi de felina enormă a Grylei, care mănâncă copii. Numită Yule, pisica neagră este mai mare decât o casă şi adulmecă prin oraş căutând să înghită pe oricine nu a primit haine noi de Crăciun. Hainele noi purtate în această perioadă a anului arătau că un copil s-a purtat bine şi că familia lui s-a pregătit foarte bine pentru sezonul de sărbătoare. Ameninţarea pisicii Yule a servit mult timp ca stimulent pentru a păstra obiceiurile bune.
Pisica fantomatică a lui Killakee
În anul 1968, Margaret O'Brien şi soţul ei au cumpărat o casă veche lângă Dublin, cu intenţia de a o renova. Casa se afla lângă moşia Killakee şi se credea că este bântuită. Femeia a lăsat muncitorii care lucrau la renovare să locuiască în casă pentru a termina treburile mai repede, dar ei au spus că se aud sunete stranii noaptea, pe terenul proprietăţii noaptea, mai ales un mârâit ca cel de animal sălbatic. Proprietara însăşi s-a trezit în hol faţă în faţă cu o pisică neagră uriaşă, cu ochi roşii, strălucitori. A privit-o ameninţător şi a dispărut la fel de repede pe cât a apărut. Femeia a chemat un preot local pentru a alunga fiara şi după aceea pisica n-a mai fost văzută.
Palug l-a înecat pe regele Arthur
Legenda galeză povesteşte despre o pisică neagră enormă, cunoscută sub numele de Palug. În poezia galeză „Pa Gur” („Ce om?”), se spune că pisica a ucis 180 de războinici înainte de a fi ucisă de Cai, personaj atribuit lui Sir Kay, fratele adoptiv mai mare al regelui Arthur. În versiunea franceză a poveştii, regele Arthur însuşi se luptă cu pisica neagră Palug. El reuşeşte să omoare pisica cu scutul său, dar există şi versiuni în care Arthur este ucis de felină, după ce îl aruncă într-o mlaştină.
Pisica ce bântuie clădirea Capitolului din SUA
Pe lângă diferitele fantome despre care se spune că ar bântui Casa Albă există unul, poate cel mai faimos spirit de la Washington, care nu aparţine unui politician, ci unei pisici numite pisica demonului. Istorisile despre o felină fantomatică datează din secolul al XIX-lea, când, după Războiul Civil, un paznic de noapte a susţinut că a întâlnit aici o pisică neagră. Aceasta a devenit din ce în ce mai mare pe măsură ce s-a apropiat de el, până când a devenit de mărimea unui tigru, apoi a dispărut. Legenda spune că pisica demonului apare înainte de tragediile naţionale, cum ar fi asasinatele prezidenţiale. Dovada existenţei ei constă în amprente de labe vizibile în beton în rotunda Senatului Mic.