Cine a fost Iosif Constantin Drăgan, miliardarul lui Ceauşescu

21 aprilie 2021   Ghid de viață

Cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, Iosif Constantin Drăgan a fost timp de mai mulţi ani cel mai bogat român. Drăgan a fost şi o personalitate a timpului său, un patriot, dar şi o figură controversată, potrivit unora.

Despre Iosif Constantin Drăgan s-au spus multe. Pentru unii a fost om de cultură, patriot, istoric şi scriitor renumit, personalitate care a militat pentru unificarea Europei, pentru difuzarea şi promovarea idealului european.

Pentru alţii, a fost un apropiat al lui Ceauşescu, simpatizant al Gărzii de Fier şi apărător al lui Ion Antonescu, pe care a încercat să-l reabiliteze prin mai multe volume de documente publicate în Occident.

A fost fiu de tăbăcar şi a studiat la Roma

Iosif Constantin Drăgan s-a născut pe 20 iunie 1917, la Lugoj, fiind fiul lui Ştefan Drăgan, maestru tăbăcar de meserie, şi al Corneliei Murariu. A urmat Liceul „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, apoi a frecventat cursurile Facultăţii de Drept, la Universitatea din Bucureşti, absolvind în 1938. În studenţie a simpatizat cu ideile promovate de Garda de Fier. La 23 de ani, a obţinut o bursă şi a studiat la la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Economice a Universităţii "La Sapienza" din Roma.

A devenit doctor în drept, apoi a pus bazele unei companii care exporta petrol românesc. În 1948 a înfiinţat societatea Butan Gas, specializată în distribuirea şi îmbutelierea gazului petrolier lichefiat. A avut afaceri prospere, pe care le-a extins peste hotare, fiind creatorul unui adevărat imperiu financiar, de 1,6 miliarde de dolari. A fost trei ani consecutiv în fruntea Topului 300 al celor mai bogaţi români.

Drăgan a înfiinţa un Centru European de Studii Trace, cu sediul la Roma, şi a glorificat superioritatea culturii româneşti, motiv pentru care a fost considerat un bun patriot. A finanţat construirea unei statui înalte de 40 m, la Orşova, care redă chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. A fost un promotor al ideilor comunismului, motiv pentru care a fost adesea numit "miliardarul lui Ceauşescu". 

În 1995, pe când avea 78 de ani, s-a căsătorit cu Daniela Veronica Guşă, fiica generalului Ştefan Guşă, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei Române înainte de 1989. Cei doi au avut trei copii. S-a stins din viaţă în 2008.

Foto: EVZ

Mai multe