Cine a fost Lady Godiva, femeia despre care se spune că a călărit goală în slujba cetăţenilor

6 octombrie 2020   Ghid de viață

La un moment dat în perioada medievală, Lady Godiva i-a cerut soţului ei, Leofric, să scadă taxele exagerate pe care locuitorii trebuiau să le plătească. Când el i-a răspuns batjocoritor că o va face doar atunci când ea va călări goală prin oraş, legenda spune că Lady Godiva asta ar fi făcut. Totuşi, cât este adevăr şi cât este mit?

Femeia a existat, cu siguranţă, în secolul al XI-lea. Lady Godiva s-a născut în anul 990 d.Hr. Nu se ştie când a murit, deşi s-a presupus că a fost între 1066 şi 1086. Adevărata Godiva era cunoscută pentru că era generoasă faţă de biserică. Majoritatea istoricilor o menţionează ca fiind pur şi simplu soţia unui nobil influent, iar mitul a fost preluat ulterior de scriitori ale căror opere l-au consolidat ca fapt istoric. De altfel, a fost şi muza multor pictori. 

Povestea mai spune că, înainte de a începe această călătorie, Lady Godiva le-a spus tuturor locuitorilor să rămână în casele lor. Femeia a călărit pe străzi, cu părul lung astfel încât să îi acopere aproape tot corpul, fiind vizibile doar picioarele. Cu toate acestea, un bărbat, cunoscut ca Peeping Tom, nu s-a putut abţine să se uite la femeia goală călărind prin oraşul Coventry (Anglia). După ce a făcut acest lucru, legenda spune că a bărbatul a orbit.

Cu toate acestea, în ciuda acestei legitimităţi istorice, legenda a apărut pentru prima oară la aproximativ 100 de ani de la moartea ei într-o carte a călugărului englez Roger de Wendover, care era cunoscut pentru „adevărurile” din scrierile sale, în timp ce personajul Peeping Tom fost adăugat poveştii în secolul al XVI-lea. 

În prezent, există o statuie - construită de Williain Reid Dick în 1949 - în centrul oraşului Coventry. A devenit astfel un simbol al renaşterii oraşului, după bombardamentele din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. 

Legenda s-a răspândit dincolo de Coventry şi aşa a apărut Godiva Chocolatier, o companie fondată la Bruxelles, care are acum peste 450 de magazine în întreaga lume. De asemenea, a inspirat o replică într-una dintre cele mai populare melodii ale trupei Queen şi anume „Don't Stop Me Now” care spune: „Sunt o maşină de curse, trecând la fel ca Lady Godiva”. 

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe