Cine a fost Veronica Antal, prima femeie din România beatificată de Biserica Catolică

17 mai 2021   Ghid de viață

În galeria femeilor de excepţie din ţara noastră, un loc de cinste îl ocupă Veronica Antal, o tânără care a făcut parte din Ordinul franciscan secular. Ea a fost ucisă în 1958, la vârsta de 23 de ani.

Veronica Antal s-a născut la 7 decembrie 1935 la Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ, şi a trăit 23 de ani. Veronica dorea să devină călugăriţă, însă regimul comunist suprimase ordinele religioase catolice. Ea a depus votul de castitate în secret şi a intrat în Ordinul franciscan secular. Veronica Antal şi-a dedicat viaţa slujirii bolnavilor şi persoanelor în vârstă.  

Pe 24 august 1958, când se întorcea pe jos de la biserică, a fost atacată de un anume Pavel Mocanu, care a vrut să o batjocorească. Pentru că s-a opus, a fost dusă într-un lan de prorumb şi a fost înjunghiată cu 42 de lovituri de cuţit. Tânăra a fost găsită cu rozariul strâns în mână. Pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi de criminal, în batjocură, sub formă de cruce.

După moartea sa, sătenii au început să vorbească despre ea ca despre o sfântă, numind-o „Crinul însângerat” sau „Martira curăţiei“. La 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iaşi a început procedura de canonizare.

„Martiriul slujitoarei lui Dumnezeu”

La 26 ianuarie 2018, Papa Francisc a semnat decretul prin care a recunoscut „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinând Ordinului Franciscan Secular“. Astfel, a devenit prima femeie din România pe care Biserica Catolică a declarat-o Fericită.

„Papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor să publice decretul prin care Biserica catolică recunoaşte în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terţiară franciscană. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolică o va proclama Fericită”, conform Radio Vatican.

Mai multe