Cine este Asma al-Assad, Prima Doamnă a Siriei. A fost diagnosticată cu cancer de sân, dar afirmă că a învins boala!

15 iulie 2020   Ghid de viață

Numită de presă „Trandafirul deşertului”, Asma al-Assad îi este alături la bine şi la greu soţului său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, unul dintre cei mai controversaţi preşedinţi de stat.

Asma al-Assad s-a născut în Marea Britanie şi are cetăţenie dublă, siriană şi britanică. A crescut la Londra, fiind licenţiată în informatică şi literatură franceză la King’s College. Pe Bashar al-Assad l-a întâlnit în anul 1992, la o serată organizată la ambasada siriană din Marea Britanie. Pe atunci, ea lucra la o companie de investiţii, în vreme ce Bashar al-Assad se afla la Londra pentru a studia oftalmologia. Cei doi s-au căsătorit în 2000, la scurt timp după ce Bashar al-Assad a preluat conducerea ţării de la tatăl său. Mamă a trei copii, Asma al-Assad a devenit o persoană controversată din cauza extravaganţelor sale în ceea ce priveşte obiectele vestimentare scumpe. S-a speculat că Prima Doamnă a Siriei şi-a folosit şarmul şi eleganţa pentru a masca atrocităţile regimului sirian.

Asma al-Assad a vorbit în destul de rar despre războiul civil din Siria, dar a apărut în schimb la evenimente publice cu soţul ei şi s-a concentrat pe iniţiative umanitare în zonele controlate de guvern în Siria.

Diagnosticată cu cancer de sân în 2018

Soţia preşedintelui Siriei  a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2018, conform unui anunţ al Preşedinţiei siriene. Pe conturile de pe reţelele sociale ale administraţiei lui Assad a apărut şi o fotografie cu Asma al-Assad cu o perfuzie, alături de soţul ei, în timp ce se află la spital. „Asma al-Assad începe astăzi, cu putere, încredere şi credinţă, faza preliminară a tratamentului pentru o tumoră malignă la sân care a fost descoperită devreme. Preşedinţia îi urează din inimă o recuperare rapidă”, se arată în comunicatul administraţiei. Faptul că regimul sirian a ales să facă publică starea de sănătate a primei doamne este o decizie în contrast cu abordarea obişnuită în statele arabe.

Imediat după acest diagnostic, ea a început tratamentul, fiind supusă şi unei intervenţii chirurgicale la sân.

În 2019, Prima Doamnă a Siriei a acordat un interviu televiziunii de stat de la Damasc şi a vorbit despre faptul că s-a vindecta total de cancer. De asemenea, a lăudat ajutorul pe care l-a primit din partea copiilor, părinţilor şi soţului.

Foto: Shutterstock

Mai multe