Cine este femeia care a obsedat-o pe Elena Ceauşescu şi de ce o invidia tovarăşa

3 septembrie 2020   Ghid de viață

Una dintre cele mai frumoase actriţe din perioada comunismului este Violeta Andrei, soţia fostului ministru de Externe Ştefan Andrei. Ea a trezit invidia Elenei Ceauşescu şi există câteva posibile explicaţii în acest sens.

Cunoscută din filmele „Saltinbancii”, „Un august în flăcări” sau „Veronica se întoarce”, Violeta Andrei a absolvit Institutul de Arta Teatrală si Cinematografică în anul 1965 si a debutat la Teatrul Giuleşti, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Capitală. În cinematografie a debutat în 1966, cu filmul „Golgota“ şi a jucat în peste 60 de pelicule româneşti, dar şi în filme străine. De asemenea, a înregistrat zeci de cântece la radio, are un disc numit „Muzica din film - Violeta Andrei“ şi a cântat pentru coloana muzicala a filmelor „Veronica“ şi „Veronica se întoarce“ .

S-a căsătorit din facultate cu Ştefan Andrei, fost ministru de Externe (care era cu zece ani mai în vârstă decât ea), iar în 1990 a fost îndepărtată din Teatrul Bulandra.

De ce a urât-o Elena Ceauşescu

În jurul relaţiei dintre Violeta Andrei şi Elena Ceauşescu s-au născut diverse legende.

Tovarăşa a urât-o atât de mult pe frumoasa, eleganta şi talentata actriţă, încât le-a ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde niciun rol şi i-a interzis accesul în televiziune.

Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata”, a declarat recent Violeta Andrei.

Soţul actriţei a avut o altă teorie despre relaţiile glaciale dintre Violeta Andrei şi Elena Ceauşescu. Se pare că Ceauşeştii îl admirau atât de mult pe Ştefan Andrei, încât îşi doreau să-l introducă în familie, în postura de ginere. L-au sfătuit chiar să divorţeze, asta după ce familia soţiei fusese atent puricată înainte de nuntă.

Actriţa a avut un mariaj reuşit cu Ştefan Andrei. „Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni 53 de ani... Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem”, a rememorat actriţa într-un interviu după moartea soţului ei, în 2014.

foto: Fototeca online a comunismului românesc

Mai multe