Cine este femeia care i-a făcut rivali în amor pe Mircea Eliade şi Emil Cioran

6 aprilie 2021   Ghid de viață

Mircea Eliade şi Emil Cioran s-au duelat şi atacat reciproc printr-o serie de articole, timp de câţiva ani. Mărul discordiei a fost o femeie de care ambii au fost îndrăgostiţi.

Sorana Ţopa, o frumoasă actriţă din lumea mondenă a Bucureştiului interbelic, a fost „sursa” rivalităţii dintre Mircea Eliade şi Emil Cioran. Iniţial, ea a fost iubita lui Mircea Eliade. După ce a fost părăsită de filosof, actriţa l-a ales pe Cioran ca partener de amor.

Născută în 1898 la Bacău, Sorana Ţopa a urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi. După o perioadă în care a lucrat ca stagiară a Teatrului din Iaşi, a apărut, din 1926, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Sorana Ţopa a fost o femeie frumoasă, fiind descrisă de criticul Eugen Lovinescu „atât de carnală în rustica şi blonda ei înfăţişare de fiică a stepei”.

Actriţa a fost o prezenţă constantă şi în cercurile literare. A fost membru important al grupării intelecutale „Criterion”, din care făceau parte Mircea Eliade şi Emil Cioran.  

Cum au devenit rivali cei doi filosofi

Când a cunoscut-o pe Sorana, Eliade era un profesor universitar curtat. Se spune că în perioada în care se iubea cu Sorana, mai avea o relaţie cu o femeie divorţată, cu un copil de crescut.

După ce a decis să se despartă de Sorana, Eliade nu a avut curajul să îi spună şi l-ar fi însărcinat pe amicul său, Cioran, să îi dea vestea. Astfel, Sorana s-a apropiat de Cioran, care i-a devenit confident şi iubit.

Orbit de pasiunea pentru ea, Cioran şi-a atacat colegul filosof în articolul „Omul fără destin” şi publicat în ziarul „Vremea”.

„Mobilitatea excesivă a omului fără destin nu se poate sesiza mai bine decât în maniera lui de a gândi prin alţii, în raport cu gândurile altora”, scria Cioran cu aluzie la Eliade pe care îl acuză de ”inerţie spirituală”.

La rândul lui, Eliade a ripostat într-o serie de articole.

Se crede că Sorana Ţopa nu l-a uitat niciodată pe Mircea Eliade, care ar fi fost marea sa dragoste.

Mai multe