Cum să dispari din propria viaţă. Fenomenul îngrijorător care a luat amploare în Japonia

6 octombrie 2020   Ghid de viață

Oamenii din Japonia care s-au săturat de viaţa pe care o au, de partener, de familie sau de serviciu sunt ajutaţi de companii să dispară. Fenomenul are şi un nume: jouhatsu, care înseamnă „evaporare”.

O întreagă industrie s-a dezvoltat în Japonia pentru a-i ajuta pe cei care vor să dispară să o facă fără să lase urme. Fenomenul este întâlnit, chiar dacă nu are aceeaşi amploare, şi în Statele Unite ale Americii sau Germania.

Prin jouhatsu, japonezii îi numesc pe cei care dispar fără urme şi-şi ascund noua identitate faţă de prieteni şi familie timp de ani întregi sau decenii. 

Motivele care îi fac pe oameni să îşi şteargă urmele sunt variate – de la datorii pe care nu le mai pot plăti la căsătorii lipsite de iubire.   

Oamenii sunt ajutaţi de companii cunoscute ca firme de „mutări nocturne”, care îi ajută să dispară discret din vieţile lor, oferindu-le cazare în locuri secrete şi confidenţialitate deplină.  

Sociologul Hiroki Nakamori a studiat fenomenul jouhatsu pentru mai bine de un deceniu şi spune că primele instanţe în care termenul a început să fie folosit în sensul de astăzi pot fi găsite în anii 1960. Divorţurile erau rare în Japonia, lucru care continuă să fie adevărat şi astăzi, iar unele persoane pur şi simplu au decis că era mai uşor să-şi părăsească partenerii în acest mod decât să treacă prin tot calvarul unui divorţ formal. „Pur şi simplu, în Japonia e mai uşori să te evapori”, explică Nakamori. Intimitatea persoanelor este foarte bine protejată de lege: oamenii pot să-şi scoată bani de pe card fără ca cineva să aibă voie să le semnaleze tranzacţiile, iar membrii familiei nu pot acces înregistrări ale camerelor de supraveghere care i-ar fi putut surprinde pe cei dragi în plin proces de evaporare. „Poliţia nu intervine dacă nu sunt dovezi că dispariţia ar putea fi cauzată de altceva - precum o crimă ori un accident. Tot ce poate face familia e să dea bani grei pentru un detectiv particular sau pur şi simplu să aştepte”, a adăugat Nakamori citat de adevarul.ro.  

Cei lăsaţi în urmă de persoanele care aleg să dispară trec adesea printr-un calvar greu de suportat.

Mai multe