10 secrete uimitoare despre fructe şi legume
Începând cu luna mai, ne putem bucura de savoarea fructelor şi a legumelor de la noi. Iată ce nu trebuie să-ţi lipsească din meniu în următoarele trei luni!
Cireşele şi vişinele combat durerile
Vişinele şi cireşele amare reduc durerea mai bine decât aspirina,de aceea pot fi folosite ca „medicament” în afecţiuni ca atrtită,gută,dureri musculare sau dureri de spate. Se pare că au efect antiinflamator şi analgezic,ajutând muşchii să se relaxeze.Sfat:Vişinele ajută la slăbit. 300 g de vişine pe zi ajută la reducerea grăsimii de pe burtă.
Info:Cireşele galbene au un efect diuretic puternic şi ajută la eliminarea toxinelor. Cele negre au efect antioxidant puternic,fiind eficiente împotriva bolilor degenerative,a afecţiunilor cardiace şi a celor vasculare.
Caise şi piersici,pentru o digestie mai bună
Bogate în fibre,piersicile şi caisele ajută digestia şi previn constipaţia,fiind foarte uşor asimilate de organism. Fructele sunt cunoscute şi pentru efectele benefice asupra pielii. Astfel,sucul de piersici închide porii,iar vitaminele şi mineralele din acest fruct hrănesc tenul.
Dacă le consumi uscate,alege-le pe cele de culoare maronie.
Datorită fosforului pe care-l conţin,caisele protejează memoria.
Roşiile protejează împotriva cancerului
Pe lângă vitamine şi minerale,roşiile conţin licopină,pigmentul care le dă culoarea roşie. Acesta are un efect antioxidant mai puternic decât vitamina C,protejând organismul de cancer,de bolile cardiovasculare,de îmbătrânire,de tulburările de metabolism şi de intoxicaţii.
Consumul de roşii nu este recomandat dacă ai gastrită.
În caz de reumatism,se recomandă cura cu suc de roşii,pentru efectele antiinflamatoare puternice pe care le are.
Rădăcinoasele,cocteil de energie
Morcovii sunt cea mai bogată sursă de provitamina A,cunoscută pentru că îmbunătăţeşte vederea nocturnă. Ţelina,bogată în potasiu şi în sodiu,stimulează producerea urinei şi ajută organismul să elimine excesul de lichide. Studiile au arătat eficienţa sfeclei în lupta împotriva cancerului de colon. Ea protejează şi împotriva bolilor de inimă,scăzând colesterolul,şi ajută la reducerea inflamaţiilor.
Trebuie gătită cât mai puţin. Prin fierbere îşi pierde proprietăţile anticancerigene.
Dacă mănânci prea mulţi morcovi,legume bogate în caroten,pielea ta poate căpăta o culoare galben-portocalie.
Căpşunile te păstrează tânără
Frumoasa lor culoare este dată de antioxidanţii pe care îi conţin. Aceste substanţe întârzie îmbătrânirea celulelor,iar fenolii luptă împotriva inflamaţiilor,protejează inima şi te apără de cancer. De altfel,s-a demonstrat că persoanele care mănâncă regulat căpşuni prezintă un risc de trei ori mai mic de a face cancer.
Ca să te bucuri de toate calităţile lor,consumă-le proaspete şi spală-le doar înainte de a le mânca.
Dacă ai probleme cu rinichii sau cu vezica biliară,nu este bine să ţii o cură cu căpşuni.
Afinele cresc imunitatea
Un tip de tanin care se găseşte doar în coacăze şi afine protejează împotriva infecţiilor vezicii biliare şi împotriva virusului herpetic. O dietă bogată în afine îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare,protejează creierul şi reduce frecvenţa afecţiunilor legate de îmbătrânire. Afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C,de magneziu şi de fibre şi au foarte puţine calorii.
Coacăzele,pe de altă parte,au cel mai ridicat conţinut de fenoli dintre fructe şi de cinci ori mai mulţi antioxidanţi decât broccoli. Ele previn apariţia infecţiilor urinare şi formarea pietrelor la rinichi.
Nu ţine afinele la temperatura camerei mai mult de o zi,pentru că se strică.
Pepenele are efect antiinflamator
Puţine calorii şi multă energie,aşa pot fi caracterizaţi savuroşii pepeni. Alături de ananas,de căpşuni şi kiwi,pepenele verde şi cel galben se află în topul fructelor bogate în substanţe minerale şi în vitamine. Pe lângă faptul că sunt răcoritori,reduc inflamaţiile şi scad tensiunea arterială.
Alege pepenii bine copţi. Aceştia au o cantitate mai mare de antioxidanţi.
O felie de pepene galben îţi asigură necesarul zilnic de vitamina A.
Ardeiul,sursă de vitamine
Ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamine B6,C şi A. Cel verde este o bună sursă de fibre,folaţi şi de vitamina K. Ardeiul roşu conţine fitonutrienţi,licopen şi luteină. Luteina oferă protecţie împotriva degenerescenţei maculare,principala cauză de orbire la persoanele în vârstă.
Fiind bogat în vitamina B6 şi în acid folic,ardeiul este recomandat celor cu ateroscleroză sau care suferă de boli de inimă cauzate de diabet.
Cruciferele,bune în detoxifiere
Broccoli este recomandat în curele de detoxifiere pentru că grăbeşte procesul prin care organismul elimină reziduurile. De asemenea,protejează stomacul de infecţia cu Helicobacter pylori,bacteria care provoacă ulcer. Sucul de varză este şi el eficient în tratarea ulcerului,în timp ce varza roşie protejează împotriva Alzheimer. Conopida are importante beneficii asupra sistemului cardiovascular,deoarece scade colesterolul din sânge.
Pentru că ajută la detoxifiere,broccoli măreşte capacitatea de funcţionare a ficatului,înfrumuseţând aspectul pielii. Iar datorită conţinutului mare de calciu,broccoli întăreşte oasele.
Ca să te bucuri de proprietăţile lor,prepară-le la aburi sau consumă-le crude.
Castravetele şi dovleceii ard caloriile
Dacă vrei să scazi în greutate,include aceste legume în meniul tău zilnic,deoarece conţin numeroşi nutrienţi,dar au foarte puţine calorii. Mai mult,conţinutul ridicat de fibre reglează digestia. Castravetele conţine şi foarte multă apă,de aceea conferă pielii o hidratare naturală.
Măştile cu castravete curăţă tenul şi înlătură cearcănele.
Legumele previn reţinerea apei în organism.