5 superstiţii care „s-au ţesut‟ în jurul păianjenilor. Cum au ajuns aceste insecte simbol de Halloween?

26 octombrie 2020   Curiozități

În luna octombrie, magazinele încep să etaleze decoraţiuni de Halloween care au ca tematică păianjenii. Datorită legăturii acestor insecte cu supranaturalul, există şi nenumărate superstiţii create în jurul lor.

Sunt multe ţări în întreaga lume în care păianjenii sunt consideraţi vietăţi mistice datorită abilităţii lor de a ţese pânze pentru a-şi captura prada şi a se hrăni. În folclor, păianjenii sunt descrişi ca simboluri ale bogăţiei sau ale morţii.

De ce sunt păianjenii simboluri de Halloween

Se crede că păianjenii, alături de pisici şi şobolani negri, sunt tovarăşi ai vrăjitoarelor din epoca medievală. Acesta este şi principalul motiv pentru care aceste insecte sunt un simbol al Halloweenului. Alte simboluri ca cimitirul, casa bântuită, temniţa sau peştera sunt legate la rândul lor de semnul păianjenului, deoarece acesta se găseşte în astfel de locuri. Păianjenii preferă să locuiască în locuri întunecate.

Păianjenii albi sau mari nu trebuie alungaţi pentru a avea noroc

Există o superstiţie potrivit căreia, dacă un păianjen alb şi-a făcut casă deasupra unui pat, vei avea noroc, mai ales la bani. Cu cât acesta este mai mare, cu atât câştigul este mai mare. În orice caz, n-ar trebui alungat, deoarece aduce ghinion. Pe de altă parte, dacă păianjenul este de culoare neagră, este posibil să ai necazuri.

Călcarea unui păianjen atrage ghinionul

Ştiai că vei avea parte de ghinion dacă vei călca un păianjen? În credinţa populară, nu se omorau păianjenii pentru a nu avea parte de supărări. O altă superstiţie arată că dacă vei strivi un păianjen, vei avea parte de vreme rea, de ploi sau furtuni.

Păianjenii pot vindeca boli

Unele superstiţii arată că păianjenii scad febra şi alungă boala în general. Unii ştiu din bătrâni că, dacă iau un păianjen cu sirop vor scăpa de febră. Totuşi, este mai sigur să mergi la un medic.  

Mai multe