600 de oameni s-au lansat în spaţiu, dar nu toţi au supravieţuit. Câte trupuri neînsufleţite au fost readuse pe Pământ?

11 ianuarie 2022   Curiozități

Primul om cara a ajuns în spaţiu a fost rusul Yuri Gagarin, care a fost trimit pe orbită în 1961, după cum ne informează CNN. De-atunci, The New York Times susţine că peste 600 de astronauţi au părăsit Pământul, iar misiunea lor a durat de la câteva minute la luni întregi.

Având în vedere sutele de cosmonauţi care s-au lansat în spaţiu în ultimele şapte decenii, e de la sine înţeles că nu toţi s-au întors vii pe Terra. De fapt, unii nici măcar nu s-au mai întors pe planeta albastră. Discover ne relatează că în jur de 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în timp ce explorau spaţiul. Ce s-a întâmplat cu ei?

Cei mai mulţi dintre cele 30 de victime au murit în atmosfera Pământului, în timp ce alţii s-au prăpădit încă de la lansarea rachetei sau în timpul testelor de pregătire pentru misiunea vieţii lor. Doar trei persoane se ştie cu exactitate că au murit în spaţiu. Cine sunt aceştia şi ce s-a întâmplat cu ei?

Cosmonauţii Georgi Dobrovolski, Vladislav Volkov şi Viktor Patsayev şi-au pierdut viaţa când se întoarceau acasă dintr-o misiune de câteva săptămâni în spaţiu, în 1971.

În iunie 1971, Dobrovolski, Volkov şi Patsayev şi-au încheiat misiunea şi se aflau la bordul rachetei care-i aducea înapoi acasă. Pentru toţi cei care se aflau pe Terra şi urmăreau cu interes întoarcerea acestora, totul se desfăşura conform planului. Din păcate, când racheta lor a aterizat, cei din echipa terestră i-au descoperit pe cei trei astronauţi morţi. Se sufocaseră. Iar trupul neînsufleţit al lui Dobrovolski era încă încălzit...

O anchetă ulterioară a stabilit că un defect apărut pe parcurs a permis oxigenului să fie scos din rachetă, lucru care i-a omorât pe cosmonauţi.

În afara celor trei astronauţi care au murit în spaţiu şi au reuşit să se întoarcă pe Pământ, nu există alte trupuri neînsufleţite ale altor cosmonauţi care să fi revenit pe Terra. Niciun alt cadavru n-a fost recuperat din spaţiu din simplul motiv că n-a fost nevoie să se înceapă o asemenea misiune – de recuperare a cosmonauţilor care au murit în spaţiu.

Au mai existat incidente fatale, evident. Unele în care au fost implicaţi chiar astronauţi americani, însă ele s-au petrecut în atmosfera Pământului, aşadar nu consideră nimeni că s-au petrecut în spaţiu.

Pe 28 ianuarie 1986, The L.A. Times a relatat că racheta Challenger a explodat în timpul zborului, la 76 de secunde după decolare. Câteva săptămâni mai târziu, cabina echipajului – în care se aflau şi cadavrele celor şapte astronauţi – a fost găsită pe fundul oceanului.

În 2003, aproape două decenii mai târziu, racheta Columbia s-a dezmembrat în timp ce se întoarcea pe Terra, omorându-i pe toţi cei şapte membri ai echipajului. Rămăşiţele victimelor au fost găsite şi identificate mai târziu, fiind împrăştiate prin Texas şi Louisiana.

În concluzie, în principiu, cine moarte în spaţiu rămâne în spaţiu.

“Eu mă aştept ca, dacă un membru al echipei moare pe Marte, să-l înmormântăm acolo şi să nu-i mai aducem trupul neînsufşeţit pe Pământ”, a declarat astronautul Chris Hadfield. Însă şi acest lucru este destul de complicat. Trebuie avut în vedere că microbii din trupul neinsufleţit să nu polueze în vreun fel planeta Marte, lucru care ar da bătăi de cap majore celor care pregătesc acest de misiuni... imposibile.

Foto - Shutterstock

Mai multe