7 aspecte mai puţin cunoscute despre sistemul solar. Pe ce planetă am putea locui dacă am reuşi s-o încălzim

23 noiembrie 2020   Curiozități

Sistemul solar are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Pentru a înţelege mai bine apariţia omului pe Terra raportată la vârsta acestuia, dacă sistemul solar ar avea un an, primii oameni s-ar ivi înainte de numărătoarea inversă din ajunul Anului Nou.Probabil aceasta explică şi faptul că mai avem atât de multe de descoperit.

Există o parte îndepărtată a sistemului solar care a rămas nedescopeită. Di acest motiv se spune că sistemul solar s-ar putea să nu se termine cu Pluto. Norul Oort este o bulă de resturi îngheţate pe care oamenii de ştiinţă nu au putut încă s¬-o cerceteze. Dacă Pământul ar fi la 1 cm distanţă de Soare, norul Oort ar fi la o jumătate de kilometru distanţă. Există şi alte părţi ale sistemului solar îndepărtat despre care nu ştim nimic, cum ar fi Centura Kuiper.

Inelele lui Saturn sunt 90% apă

Saturn găzduieşte cel mai mare patinoar al sistemului solar. Fiind atât de departe de Soare, apa din inelele sale este îngheţată. Este una dintre cele 4 planete care au inele în jurul lor în timp ce celelalte planete cu gaz. Inelele lui Saturn au fost primele văzute prin telescoapele de pe Pământ.

Cea mai mare „lună‟ a lui Jupiter are un ocean sărat

Acest ocean al celui mai mare satelit al lui Jupiter conţine apă mai multă decât există pe Pământ. Acest satelit numit Ganimedes este mai mare decât Mercur şi putea fi clasificată ca planetă dacă ar orbita Soarele şi nu Jupiter.

Pe Venus, o zi este mai lungă decât un an pe Terra

Într-o zi o planetă face o rotire completă în jurul axei sale, iar într-un an, în jurul Soarelui. Venus este una dintre cele două planete care se rotesc în sensul acelor de ceasornic şi se învârt mult mai lent decât altele din sistemul solar. Unii cred că acest lucru se datorează faptului că a fost lovită de o altă planetă sau pur şi simplu a încetinit treptat până la oprire, apoi a început să se întoarcă în sens invers. Este nevoie de 243 de zile pe Pământ pentru ca Venus să facă o rotaţie completă şi de 225 de zile pe Pământ pentru a orbita Soarele. Prin urmare, o zi este mai lungă decât un an pe Venus.

Avem 6 planete pitice în sistemul solar

Probabil ai auzit pentru prima dată termenul de „planetă pitică” atunci când Pluto a fost retrogradat în anul 2006. Cu toate acestea, avem 6 astfel de planete în sistemul nostru solar. Pluto, Ceres, Makemake, Haumea şi Eris au fost singurele cinci despre care am ştiut până de curând. Recent, a fost descoperită o nouă planetă pitică, numită oficial 2015 TG387, dar a primit porecla „Goblin”.

Lui Mercur îi trebuie doar 90 de zile terestre pentru a orbita Soarele

Trei luni este timpul necesar planetei Mercur pentru a călători în jurul Soarelui. Este cea mai scurtă orbită din sistemul solar, deoarece Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare.

Călătoria în jurul Soarelui ar dura de 100 de ori mai mult decât pe Pământ

Zborurile pe distanţe lungi către cealaltă parte a lumii pot fi istovitoare, dar nu este nimic în comparaţie cu cât ar dura să zbori în jurul Soarelui. Pentru a merge în această călătorie, ar trebui să te pregăteşti să lipseşti de acasă 206 zile.

Marte este la fel de rece ca Polul Sud

Dacă ai călători pe Marte ai avea nevoie de haine foarte groase. Temperatura medie este de aproximativ -60 ° C, la fel ca la Polul Sud. Unii oameni de ştiinţă, în speranţa de a-l face locuibil, au sugerat modalităţi prin care am putea face Marte mai cald. Una dintre aceste idei este de a construi oglinzi gigantice care să reflecte razele Soarelui care să încălzească rapid suprafaţa marţiană.

FOTO: Shutterstock

Mai multe